Jaromír Nohavica si podmanil Fidlovačku

Jarek NohavicaOstravský rodák Jaromír Nohavica v poslední dekádě března baví své fanoušky v hlavním městě na pražské šňůře. V pátek odehrál dvojkoncert v Divadle Na Fidlovačce, nejdříve pro děti a večer pro širokou veřejnost. Na toto vystoupení jsme se vydali, a kdo tak učinil v těchto dnech při jakékoliv příležitosti, kde Nohavica hrál, určitě nelitoval. Se svým hostem Robertem Kuśmierskim bavili vyprodaný sál dvě hodiny.


Osmapadesátiletý písničkář sklidil velký potlesk vyprodaného hlediště, ostatně jako u všech dalších koncertů, už po svém příchodu. Celou dobu stál, což ukazuje, že je pořád v dobré kondici. Po vstupním bloku, kdy zahrál písně jako „Dokud se zpívá“ a na heligonku „Ostravo“, kdy pěkně jako pyšný rodák pozdravil pražské spoluobčany, pozval na pódium svého polského hosta Roberta Kuśmierského, který hrál převážně na akordeon a dodával tak Nohavicovým písním nový rozměr.

Ovšem nejdříve dal autor řady hitů ochutnat pár nových skladeb z připravovaného alba, například „Jiné to nebude“, či hezkou o minulosti, ale také zahrál pár svých ‚Virtuálek‘. Vtipnou „Dežo“ o našich snědších spoluobčanech či opět aktuální, ač trochu jinak, „Tanec mezi vejci“. Ovšem zazněla i krásná „Českopolská“ ve dvojjazyčném Nohavicově podání. Pak už se mohli opět zapojit se zpěvem i lidé v sále, protože skladby jako „Zítra ráno v pět“ či „Muzeum“ znal snad každý. Svůj sólo prostor pak dostal také Kuśmierski, který kromě akordeonu zahrál hezky i na klavír.

Jarek NohavicaTaké druhá polovina koncertu pokračovala v podobném duchu. Některé skladby zahrál Nohavica sám, na další opět přišel jeho host. A atmosféra byla nádherná, což dotvářela také různá světla dle jednotlivých písní. Tleskalo se u „Hlídače krav“, pokyvovalo hlavami u „Já si to pamatuju“, před níž měl Nohavica proslov o tom, že odposlouchávání a vytahování špíny na sebe navzájem je cesta do pekel. A pělo se třeba i u jednoho z posledních hitů ostravského barda „Mám jizvu na rtu“.

Když chtěl Nohavica skončit, připravilo mu publikum srdečné ovace ve stoje. A Eliška Balzerová mu za Fidlovačku předala krásnou kytici. Známý písničkář tak ještě přidával. Nejdříve bez mikrofonu hezkou lidovou, při níž hrál na housle a Kuśmierski na heligonku, pak zněla sálem „Kometa“ a na závěr opět jedna ze slezského kraje, tentokrát nová, nazvaná „U nás na severu“.

Nohavica je stále výtečný a pražští fanoušci mu celý týden dávali najevo, že na něj nezapomínají, a když přijede do hlavního města, po vstupenkách se rychle zapráší, ač nejsou z nejlevnějších. Ti, kteří měli to štěstí a sehnali lístky, ho ještě uvidí v pondělí a v úterý v Divadle Hybernia a ve středu v klubu SaSaZu. Ve čtvrtek pak zakončí svůj pražský pobyt koncertem pro zvané na půdě VŠE. Za měsíc vezme Nohavica útokem Slovensko, začne v Púchově a pak ho čeká pět vystoupení v Bratislavě. Takže pokud jste nestihli Prahu, nebo jste spíše z východu naší země, pak zkuste vyrazit přes hranice.



 



Text: Pavel Urban
Foto: www.nohavica.cz





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání