Iron Man 3 překonává hranice zpracování akčních snímků

iron man 3Třetí pokračovaní filmového Irona Mana v hlavní roli s Robertem Downey Jr. ztvárňujícím nejen kladného hrdinu, ale i egoistického Tonyho Starka přijde do českých kin 2. května 2013. Chceš se dozvědět zajímavosti o natáčení, vzniku filmu, hercích a přípravách očekávaného snímku? Kulturní servis Puls ti prozradí, co se mu podařilo vypátrat.


Také Iron Man 3 vznikal na motivy komiksu Stana Leeho, Dona Hecka, Larryho Liebera a Jacka Kirbyho pod taktovkou společnosti Marvel. Poprvé spatřil tento hrdina světlo světa ve 39. čísle série „Tales of Suspense“ v březnu 1963. Kromě Roberta Downey Jr. se ve filmovém zpracování objeví i staré známé tváře jako Don Cheadle v dvojroli Iron Patriota a plukovníka Jamese „Rhodeyho“ Rhodese, Jon Favreau coby Happy Hogan nebo Gwyneth Paltrow ztvárňující půvabnou Pepper Pottsovou. Objeví se však i nové postavy, například Aldrich Killian v podání Guye Pearce, jako Mandarin zazáří Ben Kingsley, zatímco Rebecca Hall dodala šmrnc postavě Mayi Hansenové.

Třetí série Iron Mana přinese řadu novinek, překvapení a dlouho očekávaných momentů. Pepper Pottsová v podání Gwyneth Paltrow se za celou sérii objeví vůbec poprvé ve svém legendárním obleku. Herečka se nechala slyšet, že jí hraní v něm nepůsobilo žádné komplikace. Dle jejích slov byl lehký, pohodlný a její děti z toho byly u vytržení.

Když viděli diváci Tonyho Starka naposledy ve snímku „Avengers“, oblékl si na sebe sedmý model svého obleku pojmenovaný Mark 7. Ve třetím pokračování Iron Mana na sebe Robert Downey Jr. navlékne typ Mark 42, čímž chtěli dát tvůrci najevo, kolik času Stark strávil ve své dílně jeho úpravami a vylepšováním. Nejnovější kostým má například speciální schopnost odhodit jednotlivé části a na příkaz je zase přivolat a připevnit zpět. Kdo ví, kdy se bude taková vychytávka v boji hodit.

 

iron man 3


Líbilo se ti překrásné sídlo Tonyho Starka stojící na útesu? V Iron Manovi 3 se do jejich útrob znovu podíváš. Napadlo by tě však, že se ve skutečnosti natáčelo v ateliéru nacházejícím se ve Wilmingtonu v Severní Karolíně? Přípravy zabraly celkem 16 týdnů stavebních a dokončovacích prací. Kulisy byly umístěny na mohutné pohyblivé rameno, které umožnilo je otáčet až o 45 stupňů a během chvíle je zase uvést do původní polohy. Tvůrci tak mohli natáčet různé dramatické záběry v průběhu sekvence, kdy se na dům uskuteční velký útok.

Herci to občas opravdu nemají jednoduché, nevěříš? Některé z exteriérů v Rose Hill měly zobrazovat zimní scény včetně sněžení. V době natáčení však bylo v Severní Karolíně léto s teplotami okolo třiceti stupňů. Místí statisté se však velkými vedry nenechali zaskočit a odhodlaně se oblékli od hlavy až k patě do zimního oblečení.

Studio Marvel dosáhlo dalšího pokroku a zlepšení. Ve snímku Iron Man 3 uvidí diváci jedny z nejkomplexnějších akčních scén, jaké kdy pod taktovkou této společnosti vznikly. Během jedné scény vypadne 13 lidí z letadla, hrdina se je snaží všechny zachránit, a to i navzdory skutečnosti, že najednou unese pouze čtyři osoby. S pomocí parašutistického týmu Red Bull a díky pečlivému a vytrvalému plánování pomocného režiséra Briana Smrze a vedoucího kaskadérů Jeffa Habberstada proběhlo v průběhu 10 dní celkem 630 seskoků bez jediného problému.

iron man 3


Floridskému pop artovému výtvarníkovi Baskovi byl svěřen důležitý úkol. Měl pro film vytvořit originální umělecká díla pro kancelář a ložnici Mandarinova sídla, která by odpovídala povaze tohoto padoucha. Základem děl je umělecký styl pop art, najdeme v nich však i prvku komiksových sešitů, graffiti a punk rockových letáků.

A ještě jedna zajímavost na závěr. Ve třetím Iron Manovi spolu poprvé spolupracovali Robert Downey Jr. a Ben Kingsley. Oba herci se v minulosti objevili ve významných rolích filmů, které režíroval Richard Attenborough – Downey zazářil ve snímku „Chaplin“, Kingsley pak v díle „Gándhí“. Když se na natáčení poprvé sešli, nechali se vyfotografovat, aby poslali jejich společnému příteli milý pozdrav.

Iron Man 3 uvede společnost Falcon do kin první květnový čtvrtek tohoto roku ve formátech 2D a 3D ve verzi s českými titulky i s dabingem. Jako malou ochutnávku ti na závěr nabídneme trailer k filmu.



 



Text: Kristýna Kubišová
Foto: Falcon





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání