Do kin míří snímek Praho, má lásko s Janem Budařem v hlavní roli

Praho, má láskoStudenti Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze natočili povídkový celovečerní film Praho, má lásko. Dílo je složeno z několika jednotlivých příběhů, které jsou protkány tématy jako láska, vztahy, hledání svého vlastního já a nalézání nového. Jednu z postav ztvárnil herec Jan Budař. V krátkém rozhovoru prozradil, čím ho projekt oslovil či třeba jaký má vztah k české metropoli.


Čím vás projekt Praho, má lásko zaujal na počátku? Jak se na něj díváte teď, před premiérou?
„Nápad natočit film o Praze, jednom z nejkrásnějších měst světa, mi od začátku připadal skvělý! A takový film tu, myslím, zatím chyběl, takže je to projekt unikátní a zajímavý. Jsem moc rád, že se ho podařilo dotáhnout a že se dostane do kin."

Praho, má láskoKe které pražské čtvrti máte nejblíže? Se kterou vás pojí osobní pouto?
„Já už v Praze bydlel skoro všude. V Karlíně, na Palmovce, ve Starém Městě, na Žižkově, na Vinohradech a všude jsem zažil krásné okamžiky přítomnosti. Praha je prostě exkluzivní město!"

Jak se vám spolupracovalo se začínajícími filmaři z FAMU? Odlišovala se práce na tomto filmu od produkcí zavedených tvůrců?

„Všichni makali s plným nasazením, což kompenzovalo ty polní podmínky, za kterých jsme točili. Ale to je při studentských filmech běžný. A výsledek naštěstí působí plně profesionálně a zvládnutě."

Před časem jste také hrál ve filmu, který je svým způsobem poctou městu (Nuda v Brně). Jaký vztah mají obě vaše postavy k místům, ve kterých se jejich příběhy odehrávají?
„Standa Pychlík z Nudy v Brně je z Bruntálu - a k tomu milému městu na severní Moravě má velmi vřelý vztah. I když se mu Brno taky líbí, přijde mu takové obrovské. A řidič tramvaje - David Vítámvás žije sice v Libni, má Prahu rád, ale sám je původně taky z Moravy. Jako každý čtvrtý Pražák."

Praho, má láskoV povídce Právnička se váš hrdina díky absurdní náhodě setká s neznámou dívkou. Cítíte se někdy v reálném životě, jakoby váš příběh napsal scénárista? Nebo naopak kladete na filmové situace požadavky běžné logiky?
„Když jsem v životě zažíval něco výjimečného, mnohokrát jsem si říkal, že tomu by nikdo v kině neuvěřil. Myslel by si, že se to nemůže stát a že to napsal špatný scénárista. Ale já to žil! Takže už dlouho vím, že možné je úplně všechno."

Věnujete se rozmanitým uměleckým aktivitám. Jsou pražské ulice a zákoutí pořád ještě inspirací pro vaši tvůrčí činnost?
„Praha vždy byla a co bude stát, vždy bude nekonečně inspirativní město. Brno jistě taky, aby to Brnu nebylo líto. A to nemluvím o Bruntálu."

Snímek Praho, má lásko bude mít v českých kinech premiéru 22. listopadu 2012. V dalších rolích se objeví Michal Kern, Jaromíra Mílová, Květa Fialová, Marie Doležalová, Matěj Nechvátal, Petr Jeniška, Jan Vondráček, Jiří Dvořák, Jakub Šmíd a Lucia Kajánková.

 



Text: Kristýna Šmejkalová
Foto: Bontonfilm





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání