Das Film Fest zaútočí na plátna pražských i brněnských kin!

Das film festTradiční festival německy mluvených filmů je opět tady. Od středy 17. do neděle 21. října se odehraje již sedmý ročník Das Film Fest. Pro pražské návštěvníky budou filmové novinky k vidění v kinech Lucerna a Atlas. Diváci z Brna se mohou na podívanou těšit v kině Art.


Do Čech přichází každoroční originální hrané a dokumentární filmy německy mluvících zemí. Tvorba z Německa, Rakouska a Švýcarska bude uvedena v pásmu 25 vybraných snímků a rozdělena do čtyř různých sekcí. Záběry zachycují minulost i současnosti zemí a nabídnou divákům aktuální témata z více úhlů pohledů. Přestože festival  představí především novinky ze světa kinematografie, současně uvede také srovnání děl již zavedených tvůrců.

První oddíl filmů nese název FOKUS FRAU. Tato část se mimo jiné zaměřuje na postavení a úlohu žen ve společnosti. Hlavní hrdinky se dostávají do krajních životních situací a hledají východiska i způsob srovnání se svým životem. Prostředí odlišné náboženské kultury nalezneme ve snímcích o islámské společnosti „Zahalené" nebo „Kuma".

Das film fest


DAS FILMFEST SPEZIAL je jedinečným zrcadlem problematiky mezilidských vztahů. Zároveň je také kategorií s nejširší nabídkou filmů. „Tabu- Jest duše cizinkou na zemi" zaujme nejen obsahem poeticky laděného dramatu o vztahu dvou sourozenců, ale také skutečnou postavou George Trakla. Snímek byl inspirován skandálním vztahem rakouského básníka Trakla a jeho sestry Grete. Ve stejné sekci nalezneme  s nádechem historie také švýcarský film „Otloukánek", který byl vyhlášen nejúspěšnějším švýcarským snímkem.

Obraz Berlína v jeho vřelé, ale i nevlídné tváři poskytne sekce BERLÍN VE FILMU. Všechny záběry jsou pořízené z více či méně známého okolí hlavního města Německa. Čtvrtou kategorii DIE DOKU podpoří sám tvůrce snímku „This Ain´t California", který  ho sám uvede. Film kombinuje archivní záběry s animovanými a vypráví o historii skejtování v NDR.

Loňský Das Film Fest se těšil přízni více než 5 500 diváků a předpokládaná účast na letošním festivalu není o moc menší. Proto by si měl každý milovník německé kultury zajistit lístky včas. Cena vstupenky pro Prahu je 90 Kč, snížené vstupné pro školy je za 50 Kč. Pokud není v programu uvedeno jinak, obsahuje každá projekce české i anglické titulky. Podrobnosti o festivalu naleznete na oficiálních stránkách.

 



Text: Kristýna Kubišová
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání