Festival Všemi směry vtáhl do světa médií

Všemi směryVe čtvrtek 12. dubna patřilo pražské Rock Café reportérům, novinářům, moderátorům a sportovním komentátorům. Festival nezávislé publicistiky Všemi směry, který se letos uskutečnil již po osmé, nabídl kromě zajímavých workshopů i skvělé hosty. Mohli jste vidět Erika Taberyho, Pavla Novotného, Jolanu Voldánovou nebo Bélu En.


Už od deseti hodin jste měli možnost se v malém i velkém sále hudebního klubu Rock Café seznámit s prací lidí, kteří vám denně vstupují do životů, aniž byste si to uvědomovali. Studenti Vyšší odborné školy publicistické zde uspořádali už tradiční festival Všemi směry, tentokrát s podtitulem „Vydejte se s námi po stopách reportéra".

Všemi směryPrvní akcí na programu byla diskuse Cesta informace. Hosté Veronika Sedláčková, Jakub Kvasnička, Jolana Voldánová a Aneta Vojtěchová se snažili popsat a přiblížit postup novináře při ověřování informací a jejich cestu z terénu do redakce a poté až k divákovi. Následně byl vyhrazen čas pro otázky publika na Jolanu Voldánovou. Moderátorka vstřícně odpovídala a nezdráhala se popsat ani situaci v České televizi během generální stávky v roce 2001. Na otázku, zda se má šanci člověk, který nevystudoval mediální školu, uplatnit v médiích, odpověděla: „Musíte umět psát, musíte se umět prosadit. Je to krásná práce, i když těžká.“

Pravděpodobně divácky nejatraktivnější bodem celého dne byla odpolední diskuse dvou dobře známých šéfredaktorů. S trochou nadsázky by se dalo říci, že organizátoři nemohli vybrat odlišnější osobnosti. Za seriózního média přišel šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery a bulvár reprezentoval šéfredaktor časopisu Spy Pavel Novotný. Během diskuse se několikrát povedlo sál rozesmát a zájem o debatu dokazovalo i množství diváků.

Bezprostřední reakce Erika Taberyho, který, po Pavlových poznámkách na hyenismus časopisu Pestrý svět, přiznal, že vlastně neví co Pestrý svět je, si dokonce vyžádala aplaus. Doslova smršť otázek zavalila moderátorku diskuse Anetu Vojtěchovou. Šéfredaktor Respektu hovořil o bulváru jako o nejpopulárnějším odvětví žurnalistiky a přiznal jeho potřebnost, odvolával se ovšem spíše na anglosaská bulvární periodika. Pavel Novotný zase připustil, že ho tzv. žlutá žurnalistika zlákala hlavně kvůli dobrým finančním podmínkám na postu šéfredaktora.

Všemi směrySilným tématem, kolem kterého se točilo hned několik otázek, bylo zasahování do soukromí a necitlivý přístup k nemocem a smrti. Pavel přiznal, že se těmto tématům snaží vyhýbat a raději píše o nevěrách, rozchodech a intrikách. Erik zmínil jedinou svou zkušenost s bulvárem. To ve chvíli, kdy došlo k sebevraždě herce Martina Štěpánka a redaktoři bulvárního tisku to oznámili rodině jako první. Během bloku otázek došlo i na témata, jako je prospěšnost reklamy v médiích a počty prodaných výtisků.

Jedním z bodů programu byl například workshop sportovního komentování, kde si návštěvníci mohli vybrat, zda chtějí komentovat fotbalové utkání, hokejový zápas, závody formule 1 a další. Profesionální oporou jim zde byl komentátor Béla En, který má zkušenosti s komentováním motoristických sportů, Štěpán Pokorný nebo Štěpán Sokol. Pro méně nadšené sportovní fanoušky bylo připraveno čtení ze čtecího zařízení s Petrou Slancovou.

Reportér v terénu byl zajímavým a navštěvovaným kurzem do života publicisty, který se odváží jezdit do nebezpečných oblastí a informovat veřejnost mnohdy za riskantních podmínek. Diváci vyzpovídali reportéry Marka Vítka, později i Martina Vencla a fotografa Eduarda Erbena. Marek Vítek vyprávěl o natáčení v Srbsku nebo v Sierra Leone. Za tří dílný dokument byl oceněn na filmovém festivalu v Monte Carlu.

Všemi směryPokud už jste dlouho neseděli ve školních lavicích a chtěli jste si ověřit, co si z pravopisu pamatujete a kde máte mezery, prověřila vás lingvistka, překladatelka a profesorka českého jazyka Jiřina Miklušáková. Její diktáty jsou pověstné krkolomnými souvětími, skloňováním cizích slov a dalšími záludnostmi. Na tvářích zúčastněných se tak nejednou objevila nejistota.

Naopak uvolněná atmosféra se nesla sálem po příchodu divadelního souboru Improvariace. Soubor v několika disciplínách předvedl velkou dávku humoru, pohotovosti i sebeironie. Za to si vysloužil nejhlasitější potlesk celého dne.

Vydržet v Rock Café celý den se rozhodně vyplatilo. Po oficiálním ukončení programu začal ve velkém sále koncert. Nejprve se představila mladá britpopová skupina Whispering of Soul, která zahrála několik svých písniček se smyčcovými aranžemi, které ohromily i chladnější část obecenstva. Druhou vystupující skupinou byli Anděly ocenění Green Smatroll. Ti rozjeli koncert svými reggae rytmy s příměsí ska. Roztančených účastníků festivalu se na poslední hodinu a půl ujal dj se svou show.

Celý festival byl jedním velkým a nutno dodat dobře organizovaným chaosem. Orientaci v časovém harmonogramu zajišťovaly vylepené plakáty i ochotné hostesky. Jen škoda, že souběžný program neumožňoval sledovat veškeré dění. Tento ročník, co se týče počtu návštěvníků, ten loňský nepředčil, ale utvrdil pořadatele v názoru, že zájem o média mezi lidmi všech generací stále zůstává.

 






Text: Sylvie Zapletalová
Foto: Sylvie Zapletalová





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání