Risk La Putyky udivuje bláznivou kreativitou

risk la putykaUž pátá inscenace souboru La Putyka nese název „Risk“ a v režii Rosti Nováka se na ní podíleli také členové švédského Cirkusu Cirkör a francouzského Cahin Caha. Netradiční prvky a disciplíny nového cirkusu musí dostat každého návštěvníka. Divák s představením žije a napjatě sleduje, jak účinkující riskují při kouscích, z nichž se tají dech. Nože, šipky, sekery, obruče, zkrátka podívaná na úrovni.


Do mezinárodní spolupráce se pustili v La Putyce loni a na „Risku“ je vidět, že se na něm podíleli také špičky svého oboru z jiných zemí. Divák tak dostane zaručenou dávku napětí, umění i zábavy po celé zhruba dvě hodiny představení. I když většina obecenstva musí tento čas strávit v nepříliš pohodlné pozici sedíce na polštářcích. Promluvy v cizích jazycích jsou spíš zpestřením a nehrají velkou roli, takže se rozhodně není třeba bát neporozumění. Vše podstatné je řečeno v češtině.

A to třeba hned v úvodu, kdy poněkud pomatený psycholog vítá ostatní protagonisty na sezení a ti se postupně předvádějí v různých scénkách. Jeden z bláznivých pacientů tahá z tajemného kufru drobnou pyrotechniku a klidně s ní proběhne mezi lidmi. Jindy zase žongluje se sekerkami. Pro dalšího je velkou zábavou uhýbat ostrým šipkám, jiný chlapík skáče na trampolíně s noži, jedna z dam provádí taneční i akrobatické prvky s nohami v půllitrech a roztomilá mladá žena zase lepí všude výstražné tabulky se zákazy.

Jen hendikepovaný Robert (Petr Valchář) je ostatními opomíjen a odstrkován. Psycholog ho dokonce opakovaně vykazuje na „jeho místo“ do rohu. Ovšem šance mladého kluka na vozíčku přichází po přestávce. Tu rámují dvě videoprojekce. První je ze zákulisí zkoušení, kde Petr vypráví, jaké to pro něj je se do takového projektu zapojit a mimo jiné říká: „Strach a peníze jsem nikdy neměl.“ Ve druhém videu už je atmosféra zcela jiná. Barevný snímek proměňuje role a pro Roberta se najednou stává svět opět přístupný a rozjíždí show, které tak trochu šéfuje.

 

risk la putyka


Ostatní stojí na jeho straně a pomáhají mu. Utlačovaným je tentokrát sám terapeut. Příběh se tedy posouvá do roviny, kde je možné všechno. Osvobozený Robert nejdříve pomáhá ostatním k akrobatickým kouskům, pak v několikametrové výšce jen pomocí svých paží balancuje s krásnou akrobatkou. V hlavní roli druhé půlky představení jsou kola, obruče a všechny možné další předměty těchto tvarů. A tak se proskakuje kolem na trampolíně, další roztáčí svá těla v obruči a samozřejmě se opět žongluje, třeba s koly z běžného bicyklu. Každopádně se pořád riskuje a publikum je nadšené.

Jen samotná přehlídka nejrůznějších kousků by ale nepřinesla ten pravý vjem z představení. Velmi důležitou roli zde sehrává také živá multižánrová kapela, která jednotlivé sekvence doprovází vhodnou hudbou i zpěvem. A samozřejmě nelze zapomenout na scénu a kostýmy. Černá plocha z prvního dějství se po pauze mění v černou hladší, kostýmy všech jsou ve druhé části laděné do černé, červené a bílé. Scéna je využita beze zbytku a někdy ani nelze stíhat sledovat všechno, co se na ní děje. „Risk“ je zkrátka silné a vzrušivé představení okořeněné kreativními kousky nového cirkusu.



Text: Pavel Urban
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání