Světový den knihy: zdraví i handicapovaní umělci se pochlubili se svými výtvory

světový den knihyPortál Pište-Povídky.cz uspořádal ve spolupráci s Kulturním centrem 12 zábavné odpoledne v rámci Světového dne knihy a autorského práva. Návštěvníci vyslechli zajímavou přednášku a ukázky autorského čtení různých děl. Obzvláště je ohromilo vystoupení handicapované Zuzanky z Plzně, jejíž básnička vyhrála v soutěži pořádané neziskovou organizací Splněné dětské přání.


Bohatý literární program nabídl veřejná čtení, přednášku o autorském právu, chvilku poezie, výstavu ilustrací i zajímavé soutěže. Pro děti byla připravena výtvarně-literární dílna nazvaná „Komiks a jeho svět“. Pod vedením lektorky Dany Benešové si mohli zájemci vytvořit vlastní komiksové dílo. Zpestřením programu byl vystavený Vyšehradský kodex.

Na pódiu se v průběhu odpoledne představili autoři Helena Kopečná, Hana Doležalová, nebo Veronika Šiblová, kteří se podíleli na knize Předškoláci a Šimonovy pracovní listy. Nechyběli ani autoři publikující svá díla na portále Pište-Povídky.cz, kteří v rámci autorského čtení předvedli ukázky z poezie i prózy. Cenným obohacením byla pro přítomné přednáška Stanislava Hudského na téma Autorské právo, během níž zmínil historický vývoj od pravěku až do současnosti.

Následovalo vystoupení spisovatelky Jany Jiráskové s ukázkou z knih Paranoidní pijavice a Latentní labyrint. Návštěvníci se seznámili také s autory elektronického časopisu Beletris a Lemurie jako David Pillow, Scarlett Rauschgoldová, Silvestr Vandrovec Špaček a Jiří Pešaut, který představil své nejnovější dílo Rybolov v srdci.

Zpestřením programu byla také účast zakladatelek neziskové organizace Splněné dětské přání, Kristýna a Martiny Šmejkalových. Ty v dubnu vyhlásily soutěž pro handicapované a nemocné děti, jejímž smyslem bylo napsat jakoukoli báseň či pohádku. Výhercem se stala 18letá Zuzanka Gareisová z Plzně, která má dětskou mozkovou obrnu. Slečna sklidila úspěch s básní Léto, kterou přítomným krásně odrecitovala. Z úspěšné prezentace měla velkou radost, stejně jako její maminky, která ji přijela podpořit.




Text: Kristýna Šmejkalová
Foto: Kristýna Šmejkalová (Splněné dětské přání); Honza Holejšovský (Pište-Povídky.cz)





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání