Zapomeňte na lyže a snowboardy, teď se jezdí na sáňkách

Yellow PointMyslíte, že jsme se z té zimy trochu pomátli? Vůbec ne! Doby, kdy patřila tahle zábava jen dětem, je dávno pryč. Ve Špindlerově Mlýně se můžete prohánět po sáňkařské dráze dlouhé 4 kilometry a záleží na každém, zda si užije poklidnou jízdu přírodou, nebo zběsilé adrenalinové dobrodružství. Sami jsme se na místo vydali a u agentury Yellow Point jízdu na sáňkách vyzkoušeli. A dojmy? Parádní sněhový zážitek.


Když jsem naposledy viděla sáně, byla jsem sotva pár let školou povinná. Tenkrát se sjížděly kdejaké menší a větší kopce za chatou, u našich babiček, nebo když jsme vyrazili s rodinou na hory. Jezdilo se nejen na sáňkách, ale i na umělohmotných lopatách a pekáčích. Kdo doma nenašel nic lepšího, vzal si obyčejnou igelitku nebo velký pytel, který vycpal slámou. Zábavy jsme si přitom užili spoustu. Zároveň to ale přinášelo i dva nezmary. Jízda trvala pouhých pár vteřin a pro další kolo bylo nutné vyšlapat kopec zpátky nahoru. Pokud patřila tato zábava k vašim oblíbeným, vyzkoušejte něco nového – sáňkařskou dráhu ve Špindlerově Mlýně. Děti doma nenechávejte, tahle jízda se jim bude líbit.

Yellow PointK sáňkařské dráze můžete přijet vlastní dopravou, ale pro větší pohodlí doporučujeme přepravu autobusem, který odjíždí z centra Špindlerova Mlýna. Autobusové stanoviště se nachází vedle pošty, busy odjíždí vždy v celou hodinu, pokud je velký počet zájemců, tak i každou půlhodinu, a to v časovém rozmezí od 10 do 16 hodin. Od úterý do soboty můžete vyzkoušet i večerní jízdy na osvětlené dráze v čase 18 – 20 hodin.

Start sáňkařské dráhy se nachází na kopci na Dívčích lávkách. Každý tu od obsluhy vyfasuje jedny sáně a může jít na věc. Pokud sebou máte své ratolesti, zvažte dobře, zda je necháte jet samotné či s vámi. Možná by vás to ani nenapadlo, ale zhruba půl hodinová jízda dá pořádně zabrat i kdejakému dospělému. Minimálně pro děti do 6 let je povinností jet se svými rodiči.

Po téměř 4 kilometrové dráze zdoláte převýšení 350 metrů. Dráha je plná překvapení v podobě různých zatáček a mírných i prudkých sklonů trati. Rychlost jízdy značně ovlivňuje skluznice saní, proto si hned na začátku dráhy ověřte, zda vám vše vyhovuje. Pokud chcete okusit adrenalinovou jízdu, zvolte pořádně nabroušené, jestli se chystáte vyrazit s malými dětmi, budou vhodnější pomaleji pojízdné, na kterých nemusíte tolik brzdit.

Yellow PointČím rychleji na tomto ďábelském stroji pojedete, tím obtížnější bude i jeho ovládání. A věřte nebo ne, občas to vypadá, jako by měly sáňky vlastní hlavu. Na konci dráhy bude již čekat přistavený vůz s obsluhou, která vybírá sněžná vozidla zpět. Nachází se tu i malé občerstvení s lidovými cenami, čaj nebo grog příjemně zahřejí. Na náměstí se pak můžete vrátit zpět opět autobusem. Cesta trvá 15 – 20 minut, dostanete se po ní přímo do centra.

Cenově vyjde jedna jízda na 200 Kč za osobu, večerní ježdění je pak o 40 korun dražší. Sáňkařský zážitek ovlivňuje samozřejmě i počasí a stav trati. V případě večerních jízd proto dobře zvažte, zda máte dostatek sil na trať vyrazit. Je to samozřejmě hned jiný zážitek a větší adrenalin, musíte však počítat s tím, že většina dráhy se nachází v srdci lesa, viditelnost je tím pádem trochu omezená a to i přes to, že je zde zajištěno osvětlení. Jakmile budete mít do Špindlu cestu, neváhejte a udělejte si zastávku v Yellow Pointu. Sáňkařská dráha opravdu stojí za to.

 



Text: Kristýna Šmejkalová
Foto: Yellow Point





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání