Eric Clapton aneb kytarový mág v Praze

eric clapton v prazeKytarista, zpěvák a hudební skladatel pocházející z Velké Británie oslavil letos v březnu 68. narozeniny. Během koncertu, který se uskutečnil v pražské O2 areně ve středu 19. června, uchvátil publikum svými dech beroucími sóly a známými hity. Clapton dokázal, že pověst jednoho z nejlepšího světových bluesových kytaristů je skutečně pravdivá.


Eric Clapton se na hudební scéně pohybuje už dlouhých 50 let a každé jeho vystoupení patří bezesporu k velkým kulturním zážitkům, protože tomuto umělci byl dán do vínku skutečně velký dar. V květnu odstartoval ve Frankfurtu evropské turné, jehož poslední zastávka měla završení 19. června v Praze. Hala O2 areny praskala ve všech, bylo tak zřejmé, že má v České republice Eric početnou základnu fanoušků. Skutečností také je, že není jisté, zda k nám tento muzikant přes svůj úctyhodný věk a zdravotní problémy ještě někdy zavítá.

Toho si byli všichni přítomní dobře vědomi a během koncertu vytvořili úžasnou atmosféru. Stačilo, aby Eric zabrnkal na svou kytaru prvních pár melodií z další písně a publikum hned nadšeným jásotem dalo najevo, že ví, jakou skladbu bude hrát. Někdy fanoušci doprovázeli Claptona s kapelou svým zpěvem, jindy naopak se zatajeným dechem a v naprosté tichosti naslouchali a teprve po zakončení propukl spontánní aplaus doprovázený hlasitým potleskem.

eric clapton v praze


Speciálně pro plánované koncerty v roce 2013 sestavil Eric Clapton osmičlennou kapelu, která ho po celou dobu doprovázela. A s jejich výběrem si dal opravdu záležet. Kytarista Doyle Bramhall, bubeník Steve Jordan, klávesista Chris Stainton a na basu hrající Willie Weeks jsou zpěvákovi dlouholetí přátelé a kolegové. Do party přibrali také nováčky pedal steelového kytaristu Grega Leisze a varhaníka a klávesistu v jedné osobě Paula Carracka. Jako doprovodné vokalistky tradičně nemohly chybět Michelle John a Sharon White, které mají vskutku znamenitý hlas.

Během večera zahráli muzikanti řadu známých a oblíbených skladeb, namátkou zmíním například „You Are Wonderful Tonight“, „Layla“ nebo „Looking To My Father's Eyes“. Pokud však někdo očekával, že dojde i na song „Tears In Heaven“, musel si vystačit pouze s nahrávkou, která zazněla po skončení koncertu z reproduktorů. I tak ale odcházeli všichni přítomní nadšení a plní dojmů z nezapomenutelného koncertu kytarového mága.



Text: Kristýna Šmejkalová
Foto: Oficiální foto interpreta





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání