CD tipy: Pop na všechny způsoby

V nových CD tipech se můžeme přesvědčit, jak rozdílné podoby má pop, pokud jste zastánci hudebních škatulek. U těchto interpretů by ale bylo házení do jednoho pytle velkou chybou. Nadějná zpěvačka Celeste Buckingham přichází s debutovým albem DON’T LOOK BACK, ostřílenější Norah Jones s novinkou LITTLE BROKEN HEARTS a Václav Neckář nabízí DOBRÉ ČASY.


Celeste BuckinghamČerstvě sedmnáctiletá Celeste Buckingham přináší svou prvotinu DON’T LOOK BACK na český trh. Fanoušci finalistky poslední Česko Slovenské SuperStar si na ní museli počkat, protože rodačka z Curychu buduje zároveň kariéru v USA a od září nastoupí na jednu ze dvou nejprestižnějších hudebních škol na světě. Vybírá mezi Belmont University v Nashvillu a Berklee College of Music v Bostonu. Proto si její pražský křest 29. května nenechte ujít, moc šancí jí vidět naživo u nás, asi pak už nebude. Ale zpět k desce. Najdete na ní deset skladeb, k sedmi si Celeste složila sama anglický text včetně dobře známého singlu „Nobody Knows“. Titulní „Don´t Look Back“ má na svědomí její mladší sestra Carmel, zajímavá skladba „Gole Goldun“ má text íránský a slovenský pak píseň „Mám ťa málo“ z pera kolegy ze SuperStar Martina Haricha, který v tomto duetu o lásce pochopitelně také zpívá. A ještě jeden zamilovaný duet má Celeste na kontě a zřejmě jste ho i slyšeli. Ten však není na její desce, ale na albu rappera Majka Spirita a nese název „Já a ty“, navíc má povedený videoklip. Další video k písni zpěvačky bude ke skladbě „Run Run Run“ představeno na zmíněném křtu.

Norah JonesPáté studiové album třiatřicetileté Norah Jones LITTLE BROKEN HEARTS začala známá americká zpěvačka tvořit ještě před předchozím THE FALL po boku Danger Mouse, ovšem spolupráci přerušili a vrátili se ke svým rozdělaným věcem. Pak se ale opět ke skladbám připravovaným na zprvu jmenované album vrátili, a dokonce si sami nahráli většinu nástrojů. Desku reprezentuje singl „Happy Pills“, tedy „Šťastné pilulky“, s příjemným podkresem, dramatickým textem a krásným retro klipem. Na CD je celkem dvanáct skladeb a kromě Briana Burtona se na něm podílela řada dalších skvělých muzikantů včetně známého bubeníka Joea Waronkera či smyčcového kvarteta Sonus Quartet. Pokud chcete platinovými deskami ověnčenou Norah vidět naživo, pak máte na konci května šanci, konkrétně 25. v Paříži a o den později ve Frankfurtu. A v červenci se ještě známá zpěvačka do Evropy vrátí, leč do České republiky zatím stále nezavítá.

Václav NeckářA jako třešničku jsme si na závěr nechali domácího interpreta. A není jím nikdo menší než Václav Neckář, který se po fenomenálním podzimním návratu s hitem „Půlnoční“, vzniklém ve spolupráci s kapelou Umakart k filmu Alois Nebel, nyní odhaluje s celou novou deskou DOBRÝ ČASY. A ty devětašedesátiletý Neckář skutečně zažívá. Před dvěma měsíci získal s kolegy dvě sošky Anděl, a navíc vstoupil do Síně slávy. Převážně baladické písně jsou na novém albu téměř všechny. Celkem jich je deset a v rádiích koluje už i další singl, který má stejný název jako celá deska a zpívá v něm Lenka Dusilová. O texty se téměř výhradně postaral Jaromír Švejdík, hudbu skládal Neckář společně s Dušanem Neuwirthem. Dále na album přispěli třeba i Jan Neckář, Luboš Novotný, Luboš Malina, Filip Nebřenský či slavný producent Steve Walsh, který shodou okolností spolupracoval také s Norah Jones. Nejen k pokřtění, ale také k představení nové desky „Dobré časy“ jsou naplánovány čtyři mimořádné koncerty. Dvě vystoupení ve velkém sále pražského Švandova divadla se odehrají 27. a 28. května. Dočkají se ale také moravská města Brno a Olomouc. V brněnském klubu Fléda vystoupí Neckář se svými hosty 5. června, o den později se pak představí v Moravském divadle v Olomouci.

 



Text: Pavel Urban
Foto: Oficiální stránky interpretů





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání