7 Zbytečných a roztomilých životů

PantomimaPantomimická groteska studentů 3. ročníku Katedry pantomimy na HAMU v Praze s názvem 7 ZBYTEČNÝCH je volnou adaptací románu finského autora Arta Paasilinny AUTOBUS SEBEVRAHŮ. Tragikomické představení vyvolává v divákovi pocity spoluúčasti i zamyšlení nad ošidným osudem našich životů v každodenním složitém světě.


Nejvýstižnější je pro celou inscenaci heslo významného finského spisovatele Arta Paasilinny: „Se smrtí je možné si zahrávat, ale se životem ne.“ Jeho „Autobus sebevrahů“ se stal i předlohou pro mladé umělce pod režisérskou taktovkou Radima Vizváry v díle „7 Zbytečných“.

Toto představení vypráví příběh o skupině šesti nešťastných lidí různých povah i povolání, kteří chtějí spáchat sebevraždu. Pod vedením svého psychoterapeuta se rozhodnou vyrazit k moři. Společně odjíždí autobusem a během cesty prožívají mnohá dobrodružství, třeba v nákupním nebo herním centru. A začínají si užívat život opravdu naplno.

PantomimaKlasická pantomima je v díle proložena tanečními choreografiemi a částečně i akrobacií. Vtipné a groteskní momenty střídají okamžiky trápení, strachu, zlomyslnosti a dalších emocí. To vše vidíte v malém prostoru pěkně zblízka a můžete tak ocenit nasazení všech herců. Jednotlivé scény podkresluje rozdílná hudba, převážně typická klavírní pro pantomimu. Při tanečních číslech ale dojde třeba na skladby „Hey Boy Hey Girl“ od Chemical Brothers či „Lazy Place“ od Caravan Palace.

Pro samotnou scénu stačí protagonistům bílé židle, které staví dle potřeby, tu do půlkruhu, jindy za sebe jako v autobusu. Rekvizitami jsou různé kufry, které doplňují, podobně jako kostýmy, charakteristiku postav. Inscenace je nápaditá (jízda pozpátku), zábavná i dramatická (závěr, který lze pochopit různě), ale v každém případě dynamická a propracovaná.

Na grotesku „7 Zbytečných“, která trvá zhruba tři čtvrtě hodiny, můžete do pražského divadla Inspirace vyrazit také 5. prosince. Vstupné činí 80 korun, zlevněné 40 Kč.



Text: Pavel Urban
Foto: Milan Vrzal





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání