Lucrezia Borgia se vrací na scénu

Lukrezia BorgiaSlavná borgiovská legenda, vyprávějící osud římského papežského rodu, se po více než sedmi letech opět dostává na prkna české divadelní scény. V Divadle Hybernia bude v upravené muzikálové koncepci poprvé představena v sobotu 10. března 2012, tedy v den 55. narozenin režiséra, choreografa a libretisty Libora Vaculíka.


Úžasnou atmosféru Říma na přelomu 15. a 16. století, nastávající konec renesance, příšeří papažského dvora, politické roztržky, prapůvod diplomatických intrik, ale i nesčetná milostná dobrodružství, to vše zachytí muzikál Lucrezia Borgia, který vypráví o slavném italském rodu Borgiů.

Lukrezia BorgiaPod taktovkou Libora Vaculíka, jenž v plné míře naplňuje význam slova muzikál, oživne na prknech Divadla Hybernia nejen Lucrezia, kráska s ďáblem v těle, ale celý příběh této tajemstvím opředené papežské rodiny. Spletité vztahy, vliv mocných i historické momenty poodhalují nejasnosti rodu Borgiů.

Díky sugestivnímu vyprávění, barvitým kulisám i působivému hereckému a tanečnímu představení, příběh na divadelních prknech doslova ožívá. Umělecký zážitek umocňují i skupiny předních českých tanečníků v čele s první sólistkou baletu Národního divadla Zuzanou Susovou, dále Kateřinou Rejmanovou-Benešovou a Zuzanou Pokornou.

Lukrezia BorgiaO podobu muzikálu se spolu s Liborem Vaculíkem zasloužil i Petr Malásek (hudba), Václav Kopta (texty písní), Jan Dušek (výprava) a Eduard Klezla (pěvecké nastudování). V hlavních rolích se představí Bára Basiková, Iva Marešová, Csongor Kassai, Zbyněk Fric, Tomáš Savka, Jiří Zonyga a Tomáš Beroun.

„Lucrezie je jedna z nejtěžších muzikálových rolí, které jsem zpívala. Zkombinovat těžké pěvecké party s pohybem dá opravdu zabrat,“ přiznala Bára Basiková, představitelka něžné Lucrezie. Tanečně-dramatický příběh přináší do vod českých muzikálů zase něco jiného. Poodkrývá roušku tajemství a mnohým jistě rozšíří historický i kulturní rozhled.


Text: Tereza Netoličková
Foto: Lucrezia Borgia





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

 

 

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání