Nahlédněte klíčovou dirkou do zákulisí projektu Splněné dětské přání

Splněné dětské přáníRok se pomalu chýlí ke konci, práce na projektu jsou však stále v plném proudu. V roce 2013 představíme Splněné dětské přání v novém kabátě a s atraktivnějšími možnostmi. Neopomeneme ani plnění kulturních přání handicapovaným a nemocným dětem. Chtěli byste vědět, čemu jsme se posledních měsících věnovali, jaké vánoční překvapení připravujeme a na co dalšího se můžete těšit?


V posledních měsících zaznamenává Splněné dětské přání velmi kladné ohlasy. V červenci jsme navštívili osmiletou Vanessku, abychom jí věnovali speciálně pro ni vyrobenou panenku Kleopatry. Setkání jsme čtenářům zprostředkovali v rozhovoru „Jak Vanesska vzpomíná na své splněné přání“.

Splněné dětské přáníV letních měsících jsme také intenzivně připravovali novinku - pravidelné články o rodinách s nemocnými či postiženými dětmi, kterým byly věnovány ručně vyráběné panenky z kolekcí Splněného dětského přání zakoupené dobrovolníky s cílem projekt podpořit. Čtenáři se tak mohou dozvědět, nejen kam panenka doputovala, ale také jaký osud rodinu postihl, kterou nemocí dané dítě trpí a co to obnáší. První obdarovanou byla Ivana Pešlová trpící středně těžkou mentální retardací, k níž doputovala princezna Lada. Do dnešního dne bylo vydáno dvanáct článků o dětech trpící různými druhy postižení se zajímavými životními příběhy. Každé z nich ručně vyráběná panenka velice potěšila. Veškeré panenky, které do současné doby vznikly, byly zhotoveny bez jakéhokoli nároku na finanční honorář.

V říjnu jsme spojili síly a připravili netradiční spolupráci s kapelou Legendy se vrací a Markétou Konvičkovou. Umělci požádali organizátory, aby zhotovili speciální sérii panenek s jejich podobou, které budou dražit na jednotlivých koncertech během Konec světa tour 2012. V rámci pražského koncertu, který se uskutečnil 19. listopadu v Hard Rock Cafe, proběhla první tisková konference, které se zúčastnili, jak organizátoři projektu, tak i členové kapely Legendy se vrací a Markéta Konvičková. Výtěžek z dražby bude věnován na vývoj Splněného dětského přání a plnění dalších přání handicapovaným a nemocným dětem. Kdo se na žádný z koncertů nedostane, může se zapojit do speciální dražby probíhající na internetových stránkách www.legendysevraci.cz/aukce.

Organizátoři Splněného dětského přání plánovali do konce roku uspořádat speciální akci pro dětský domov, který by navštívili. Zjistili jsme však, že mají děti v tomto období program značně nabitý různými akcemi či návštěvami známých osobností. Proto bude tato událost pořádána v nadcházejícím roce, a to v období, kdy jsou děti méně vytížené a naši netradiční návštěvu si více užijí.

Má Splněné dětské přání v současné době nějakého sponzora, a kam jdou peníze za prodej panenek?
Bohužel, zatím ne. Věříme však, že se tato situace v příštím roce změní. Projekt v tuto chvíli finančně zaštiťují organizátoři pouze z vlastních zdrojů a z příspěvků za prodej ručně vyráběných panenek. Postupně však začínáme spolupracovat s různými partnery, kteří pomáhají k dobrému vývoji.

Proč jSplněné dětské přáníe v každém článku o dítěti, které dostalo ručně vyráběnou panenku, a v němž se vypráví jeho životní příběh, uvedena na závěr výzva pro veřejnost, aby rodině pomohli?
Rodičů či dětí, s nimiž děláme rozhovory, se ptáme, jaké je jejich tajné přání nebo co by v současné době potřebovali a nemohou si to dopřát. Splněné dětské přání nemá v současné době žádné sponzora či finančního partnera, z toho důvodu není možnost rodinám v těchto situacích pomoci - například zájezd do Egypta a vozík Kozlík, které byly v těchto článcích zmíněny, jsou záležitostí v řádu desetitisíců korun. Navíc musíme připomenout, že projekt je zaměřený prioritně na plnění přání související pouze s kulturní oblastí.

Zda splníme do konce roku ještě nějaká další přání?
Ano! Blížící se Vánoce nám vnuknuly originální nápad - vybrali jsme 5 dětí, o nichž jsme se v průběhu tohoto roku dozvěděli, že jsou zdravotně indisponované nebo ze sociálně slabých rodin. Zjistili jsme, po čem touží a rozhodli se spojit síly s Ježíškem, aby měly letos pod vánočním stromečkem nezapomenutelný dáreček. Věříme tomu, že i tímto malým dobrým skutkem rozzáříme jejich oči a odlehčíme velkou starost rodičům, kteří nemají peníze. O této speciální akci se dozvíte další podrobnosti v článku, který připravujeme.

Kdy uspořádáme další kolo, během něhož vyplníme nějakému nemocnému či postiženému dítěti jeho kulturní přání?
V současné době máme předběžně rozjednaných pět kol, o jejichž realizaci jednáme se zástupci z filmové, divadelní či hudební oblasti. Z důvodů ochrany, budeme obsah jednotlivých kol a jejich patronů v podobě známých osobností zveřejňovat postupně. První z těchto přání budeme plnit až s příchodem roku 2013, a to v důsledku právních a organizačních úkonů, které pořadatelé Splněného dětské přání v posledních měsících řeší. Zpravidla jde však o časově náročné záležitosti.

Bude Splněné dětské přání dál fungovat pod záštitou média Kulturní servis Puls?
Od roku 2013 se projekt zcela osamostatní a dostane novou organizační strukturu i právní podobu. Kulturní servis Puls ho bude i nadále podporovat, a to jako mediální partner. Pro Splněné dětské přání však budou spuštěny samostatné webové stránky, které nabídnou návštěvníkům informace o dalším vývoji, realizovaných a plánovaných kolech, ale například i o tom, kam mohou rodiny s dětmi vyrazit za kulturou.

 



Text: Kristýna Šmejkalová
Foto: Archiv





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání