Designblok 2012: Premier Fashion Week

Designblok 2012V rámci Designbloku letos opět proběhl i týden módy. Jelikož se Dreft Fashion Week, který byl jeho součástí loni, osamostatnil, dostal vrchol plejády módních týdnů a víkendů značku Premier Fashion Week. My jsme se v sobotu 6. října vydali jen na přehlídky Chatty, Denisy Nové a oblíbenkyně Kláry Nademlýnské. I tak toho bylo k vidění spousta.


Premier Fashion Week se z velké části odehrával v  kostele svatého Šimona a Judy v Dušní ulici. Netradiční prostory dodaly přehlídkám úžasný nádech a pro Česko přinesly zase něco nového. Samotná tradice přehlídek v kostele je ale už pěkně stará a pochází ze Spojených států, kde si černošská ghetta v době rasové nenávisti chtěla také užít trochu té módy a kostely jim pro takové akce skýtaly potřebné útočiště. Od té doby se ale společnost značně liberalizovala a prezentace v kostelech se staly  nedílnou součástí módních akcí.

Designblok 2012Sobotní odpoledne jsme odstartovali prezentací návrhářského tria tvořícího pod značkou Chatty. Streetová ulice v podání těchto tří krásek se stává den za dnem populárnější a svědčila o tom i téměř zaplněná hlavní loď kostela.

Značka Chatty tu premiérově představila kolekci pro jaro/léto 2013. Té dominovaly černá a červená, vidět jsme mohli ale i modrou. Mladistvou linii doplnily skvělé okaté černé kšilty a pestré boty.

Naší druhou přehlídkou byla kolekce Denisy Nové - poměrně známé a oblíbené české návrhářky. Ta na Premier Fashion Weeku představila modely pro všechny věkové kategorie, jejichž hlavní součástí byla praktičnost a nositelnost. Celé kolekci dominovala černá, tu doplnila červená, nebo bílá. Vidět jsme mohli jak šaty, tak sukně, roláky, nebo třeba kalhoty jednoduchých střihů, sem tam se objevily aplikace například v podobě cvoků.

Designblok 2012I když přehlídky pokračovaly, my jsme si daly pauzu a den zakončili až přehlídkou jedné z nejznámějších českých návrhářek Kláry Nademlýnské. O její oblíbenosti svědčil i fakt, že na přehlídku dorazilo o poznání více lidí, než na ty předchozí. Dokonce tolik, že ti, co nepřišli včas, už neměli vůbec žádnou šanci si sednout. Kostel byl zaplněn až po strop a všichni nadšeně čekali, co okouzlující Klára, která před přehlídkou pobíhala mezi hosty a se všemi se zdravila i prohodila pár slov, na Premier Fashion Weeku předvede.

A nutno říct, že nezklamala. Pestrobarevné, nositelné a především velmi ženské kolekci vévodily především šaty a to jak dlouhé na denní nošení, štíhlé linie třeba do kanceláře, tak i kratší a slavnostnější koktejlky či večerní modely. Kolekci doplnila krajka, zajímavé průstřihy, kožené pásky, nebo černé punčochy. Z barevné palety jsme viděli od černé a červené, přes šedou, oranžovou, až po zlatou, zelenou, nebo fialovou.

Premier Fashion Week je na české scéně naprotým nováčkem, myslím ale, že se směle může zařadit po bok svých starší a protřelejších kolegů. Nejde sice o akci tak velkolepou a nedělá se kolem toho taková pompa, pořadatelé ale s grácií zvládají všechny své povinnosti. Nakonec bych ještě vyzdvihla fakt, že se na přehlídky téměř nečeká, nevládne tu obvyklé zpoždění, a když, tak je to pár minutek. V neposlední řadě jsem opravdu vděčná za ochotu všech, kteří se na akci podílejí, protože aby někdo tady u nás jednal s takovým klidem a nasazením, byl ochotný a vstřícný i ve vypjaté situaci, jsem snad, bohužel, ještě nezažila.

 


Text: Tereza Netoličková
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání