Jaké novinky a změny přinese 23. ročník Ceny Anděl?

ceny anděl 2014Hudební počiny loňského roku v podobě vydaných alb českých interpretů zmapuje blížící se udílení cen Akademie populární hudby - Ceny Anděl czech music awards. Rok 2013 byl, pokud jde o tvorbu českých umělců, opravdu velice plodný.


Prestižní sošku Anděla si odnesou jen ti nejúspěšnější interpreti, a to v rámci devíti kategorií. Tentokrát až v polovině května. Slavnostní ceremoniál proběhne ve středu 14. května 2014. Společnost Lewron music center je na základě licence IFPI vyhlašovatelem Cen Anděl a organizátorem slavnostního ceremoniálu.

Pro účel sestavení odborné Akademie ustanovila opět Výbor Cen Anděl (ve stejném složení jako v loňském roce), který pak dostal za úkol vytipovat napříč hudební branží znalce hudební scény, jenž celoročně pracují s českou hudbou. V seznamu akademiků je vždy u příslušného jména uveden důvod členství v Akademii. Jsou zde odborníci z médií - rádií, TV, tisku a internetu, prodejci, a to jak obchodníci z kamenných tak i z internetových obchodů, pořadatelé největších festivalů a tentokrát i dramaturgové známých českých klubů.

Hlasování je opět dvoukolové. První kolo hlasování začalo 11. února a probíhalo elektronicky na oficiálních webových stránkách www.cenyandel.cz do 7. března 2014, kdy bylo o letošních nominacích rozhodnuto. V každé ze sedmi kategorií byli zvoleni tři nejlepší. Zároveň akademici navrhli svého kandidáta do Síně slávy. V průběhu tohoto kola si akademici měli možnost na výše uvedených webových stránkách poslechnout písně z jednotlivých alb a shlédnout videoklipy.

 

ceny anděl 2014


Zásadní změnou oproti několika předešlým ročníkům je, že hlasování Akademie ve druhém kole neproběhne přímo v sále v průběhu slavnostního večera, ale elektronicky během měsíce dubna. Výsledky hlasování budou zveřejněny v rámci slavnostního ceremoniálu. Jak konkrétně hlasovali jednotliví akademici, bude zveřejněno do 48 hodin po vyhlášení cen na webu cenyandel.cz. Přesné podmínky hlasování APH stanoví Statut IFPI ČR, který je uveřejněn rovněž na internetových stránkách pořadatele.

Letošní slavnostní ceremoniál navazuje na poslední ročníky ve smyslu důstojné oslavy hudebního svátku za účasti mnoha známých a populárních osobností hudební branže. Aktuální udílení se bude konat v honosných prostorách Hudebního divadla Karlín v Praze, kde se po skončení ceremoniálu uskuteční největší  afterpárty hudební branže. Zázemí divadla umožní pořadatelům zároveň celkově lepší realizaci programu.

Pro jednotlivá vystoupení se plánuje už nyní individuální scénografie. Ta bude spočívat ve změně nejen světelného setupu, ale scény obecně. Například do scény budou vjíždět světla, videotechnologie, kulisy a rekvizity. Tím bude docíleno prostorově a obrazově odlišné scény pro každého účinkujícího. O design projektu se opět postará Dsgnr. Martin Hruška.

Stejně jako v minulých letech budou ceny předány celkem v sedmi kategoriích. Dále pak bude udělena cena Deska roku za nejprodávanější album loňského roku a bude vyhlášena kategorie Síň slávy.


ceny anděl 2014


Nominovaní ve vybraných kategoriích dostali opět možnost si na pódiu živě zahrát a zazpívat.  Hudební skladba programu bude pak doplněna o zajímavé hudební hosty. Po mnoha letech v programu českých Grammy vystoupí 4tet, Chinaski, Michal Kocáb a řada dalších. Přesná sestava těch, kteří se představí televizním divákům, bude známá začátkem dubna.

Role hlavní průvodkyně pořadem se  letos ujme slovenská a tedy nestranná  moderátorská hvězda  Adéla Banášová . O hudební dramaturgii vybraných čísel se postará Jiří Škorpík, který půvabnou moderátorku doplní.

A kdo přijde předat ceny vítězům jednotlivých kategorií?
Po loňských divácky úspěšných dvojicích, které tvořili známí zpěváci či osobnosti z hudební branže a jejich talentované děti, bychom letos rádi oslovili moderátory z minulých ročníků. Ceny Anděl odvysílá Česká televize v přímém přenosu od 20 hodin na programu ČT 1.

Z důvodů omezené kapacity bude letošní ročník výhradně pro pozvané. Nebude možné vstupenky zakoupit v předprodejních sítích, jako tomu bylo v minulých letech. Žánrové ceny Anděl za rok 2013 byly předány v pátek 14. března v Paláci Akropolis. Krátké úryvky televizního záznamu tohoto udílení budou odvysílány v průběhu vyhlašování slavnostního ceremoniálu Cen Anděl. Navíc pořad Tečka páteční noci dne 11. dubna, který vysílá ČT na programu ČT art, přivítá některé vítěze letošních žánrových cen Anděl.


Text: Karolína Skrčená
Foto: Lewron Music Center





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání