Exkluzivně: V nahrávacím studiu s Jankem Ledeckým, Petrem Kutheilem a Petrem Kolářem

IagoPo úspěšném muzikálu Hamlet – The Rock Opera, který byl výsledkem spolupráce mezi českým skladatelem a textařem Jankem Ledeckým a americkým režisérem a dramatikem Robertem Johansonem, se mohou čeští diváci těšit na další lahůdku. Nové dílo se jmenuje Iago a na jeho přípravách se intenzivně pracuje. Sami jsme se o tom přesvědčili v nahrávacím studiu, kde jsme zastihli Ledeckého s dalšími umělci.


Premiéra muzikálu Iago bude v únoru 2013. Do té doby čeká herce ještě hodně zkoušek, během nichž budou pilovat své výkony k dokonalosti. Čím se nechali tvůrci inspirovat tentokrát? Blízký vztah Ledeckého k dílům Williama Shakespeare není zajisté potřeba nijak zvláště osvětlovat a způsob, jaký zvolili pro prezentaci svého dalšího počinu, je vskutku originální. Když roku 1603 napsal slavný spisovatel drama „Othello, mouřenín benátský“, asi ho ani ve snu nenapadlo, kolikrát bude toto dílo nastudováno ať už pro filmové nebo divadelní ztvárnění.

Robert Johanson a Janek Ledecký se však na zmíněného Othella chtěli podívat z jiného úhlu. Příběh zasadili do současné doby a základní rasový konflikt posunuli do náboženské roviny. Dalším překvapením bude místo děje, kterým je Střední východ. V těchto končinách se dodnes trestá nevěra ukamenováním, a kdo ví, jaký zásadní vliv může tato skutečnost mít na dramatický příběh o lásce zničené ďábelskými intrikami a chorobnou žárlivostí. Vypravěčem však nebude Othello, jak by se dalo předpokládat, ale ničemný a zkažený Iago. A i když bude neustále vymýšlet podlé intriky, možná mu nakonec budete i fandit.

Zpěváci, kteří zatoužili po roli v muzikálu, museli projít náročnými zkouškami a konkurzy. A na koho se usmálo štěstí? Prozradíme, že mezi těmi, kdo mají své obsazení jisté, je například Petr Kutheil a Petr Kolář. Janek Ledecký se ani tentokrát neošidí a ve svém díle bude účinkovat také. Za zmíněnými umělci vyrazil Kulturní servis Puls do nahrávacího studia, kde vznikaly podklady prvních písní. A jak vypadala situace v danou chvíli? Práce s Ledeckým není žádný med – vše se snaží vypilovat do nejmenších detailů a po další poradě se zvukařem už poněkolikáté opakuje: „Tuhle část si dáme ještě jednou!“ Všichni však úspěšně táhli za jeden provaz, ale po několika náročných hodinách práce všechny přítomné potěšila příjemná zpráva – konečně je hotovo.

Okuste sami první zveřejněné písně a posuďte, jaký ve vás zanechají dojem. „Ve jménu lásky“, „Žárlivost“, „Celý život před sebou“ a dalších šest titulů najdete k volnému poslechu na oficiálních stránkách www.iagomusical.cz.






Text: Kristýna Šmejkalová
Foto: Kristýna Šmejkalová





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání