Coldplay dobudou pražský Eden

ColdplayAsi nejočekávanější koncert letošního roku se uskuteční 16. září 2012 v pražské Synot Tip Areně. Britská kapela Coldplay, která si svými hity podmanila celý svět, přijede do Prahy v rámci svého evropského turné. Skupina pod širým nebem představí barevnou show plnou nových skladeb i osvědčených hitů.


Chris Martin, Jon Buckland, Will Champion a Guy Berryman, to je slavná čtveřice, která dobývá srdce milionů fanoušků po celém světě. Kombinací rocku a popu s alternativními i elektronickými vlivy se kapela těší oblibě už více než deset let. Jejich vůbec první třískladbové EP vyšlo už v roce 1998, ovšem širokým britským publikem začali být vnímáni až po vystoupení na festivalu Glastonbury a po vydání alba „Parachutes", z něhož pochází i zlomová skladba „Shiver".

ColdplayCelosvětově pak kapela boduje se singlem „Yellow". Deska „Parachutes" jim zároveň kapele první ocenění Grammy a v několika zemích dosáhla platinového prodeje. Grammy získaly i skladby „Clocks" a „In My Place" z desky „A Rush Of Blood To The Head", která vyšla v roce 2002 a na níž se objevila i dnes už ikonická skladba „The Scientist".

Na konci roku 2003 zlomil Chris Martin, zpěvák kapely Coldplay, srdce fanynkám, když si vzal svou přítelkyni, herečku Gwyneth Paltrow. Svatba však zpěváka nezastavila a v červnu roku 2005 vychází album „X&Y". První singl „Speed Of Sound" dobýval nejvyšší příčky hitparád, stejně tak „Fix You", „Talk" nebo „Hardest Part", ani jedna skladba však nedosáhla na první místo.

Dobýt onu první příčku v britské hitparádě se poprvé Coldplay podařilo až v roce 2008 se singlem „Viva La Vida" z desky „Viva la Vida or Death and All His Friends". Odtud pochází i skladba „Violet Hill", kterou si během prvního týdne stáhlo více než dva miliony fanoušků. V září 2008 se Coldplay také poprvé představili českému publiku v rámci vyprodaného koncertu v pražské O2 areně.

ColdplayAž na živý záznam „LeftRightLeftRightLeft" se poté kapela na dlouhou dobu odmlčela. Své fanoušky nechala čekat až do léta loňského roku, kdy vypustila singl „Every Teardrop is a Waterfall" z chystaného alba „Mylo Xyloto", které vyšlo na konci října 2011.

Z něj také pochází singl „Paradise", který podruhé za třináctiletou kariéru skupiny dobývá první příčku britské singlové hitparády, to po dlouhých deseti týdnech od oficiálního vydání singlu.

V rámci alba „Mylo Xyloto" vyjíždí kamarádi z Londýnské univerzity na velké evropské turné, které začne 29. května v jejich rodné Anglii. V pražském Edenu pak vystoupí 16. září. Nachystané jsou jak skladby z této desky, jejíž podpora je hlavním posláním turné, tak i notoricky známé písně.

Mimo to přivezou Coldplay do Prahy i obrovskou barevnou show, podpořenou alternativními skladbami a obrovským zájmem fanoušků. Vstupenky na koncert jsou už nyní k sehnání v sítích Ticketpro a na www.synottiparena.cz. Jejich cena se pohybuje od 1 200 Kč do 2 250 Kč.


Text: Tereza Netoličková
Foto: Live Nation


 



 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání