Muzikál Rent měří čas láskou

Žádná zbytečná velká prohlášení, lákadla v podobě proslulých jmen a desítky repríz naplánovaných do tradičních muzikálových divadel na celý podzim. Představitelé muzikálu Rent, který se proslavil na Broadwayi a v Praze byl v srpnu uváděn v originále v Divadle Na Prádle, vsadili na činy místo slov. Výborné výkony, emoce a silný příběh zdobí toto představení, které bude k vidění i v češtině.


Výtečný americký muzikálový režisér Steve Josephson nastudoval proslulý Rent s českými mladými herci v originále a hned na úvod je nutno podotknout, že jejich angličtina je skvělá. Rocková opera, kterou napsal v devadesátých letech minulého století Jonathan Larson, je inspirována Pucciniho operou La Bohéme, a vypráví o bohémském životě tehdejších mladých Newyorčanů. Důležitou roli v jejich životech tak hrály drogy, volná láska a umění.

Dějem jednoho roku, v němž zažije parta mladých přátel mnoho hezkých i drsných chvil, diváky provází Mark Cohen (v naší alternaci Tomáš Vaněk), který všechny klíčové okamžiky natáčí. Spolu s Rogerem (Michael Kluch) se snaží sehnat peníze na zaplacení nájemného za byt, který jim přenechal Ben (Milan Malinovský). Oba jsou však konfrontováni s láskou. Marka opustila Joanne (Tereza Martinková), která nyní žije se zpěvačkou Maureen (Míša Nosková) a Roger se po smrti své přítelkyně nechce vázat s drogově závislou Mimi (Markéta Procházková).

Všechno začíná během Vánoc a Maureen pořádá protest proti zacházení s bezdomovci. Jedním takovým je i Tom (Olda Smysl), kterého z ulice zachrání transvestita s příznačným jménem Angel (Oldřich Vojta). Tahle americká mládež zkrátka měřila čas láskou, a to na všechny způsoby. Každá z postav je charakterově, ale i typově odlišná, a pokud neznáš původní muzikálovou a filmovou předlohu a nemáš tak tendenci porovnávat, hodí se ti herci do rolí náramně. Jedním z obrovských kladů celého představení je, že do toho všichni dávají maximum a Rent si užívají naplno. I když některá jména třeba ani neznáš, jsou to skvělí zpěváci i herci a celý kolektiv funguje skvěle.

RentKomorní prostor Divadla Na Prádle byl využit beze zbytku. Někdy se hraje u zábradlí na balkóně, kam ale není ze všech míst vidět, jindy herci přijdou kolem vás uličkou. A výtečným bonusem je kapela umístěná vedle pódia jakoby ve vedlejším bytě, která dodává živou hudbou celému představení ještě větší grády. Jak se povedlo vybrat typově vhodné herce k jednotlivým rolím, tak je charakterizují i rozličné kostýmy. Se scénou se pracuje velmi prostě a rychle. Stačí ze dveří udělat stůl, sedí se na bednách od Coca Coly a interiér se s exteriérem střídá jen projevem herců či slovy.

Mezi povětšinou našlápnutými rockovými písněmi se děj zjemňuje telefonáty příbuzných či zpěvem bezdomovců. Kromě silných emocí se ale dočkáš i humorných momentů a upřímných projevů protagonistů. Vulgární gesta včetně odhaleného zadku Maureen jsou tu poměrně častá a silná slova padají i v dialozích či samotných textech. Pokud nejsi brilantní v angličtině, běží nahoře v hovorové češtině titulky, které však odvádí pozornost od dění na jevišti a zážitek se tak trochu snižuje. Ovšem v publiku sedělo mnoho anglicky mluvících lidí.

Skutečný muzikál z Broadwaye tak konečně dorazil do Prahy a tuzemští herci dokázali, že můžou nabídnout adaptaci, která má obrovskou kvalitu. Nejenže se k původním šesti představením přidalo během srpna dalších šest, protože zájem o Rent byl veliký, ale účinkující si na konci užili zasloužený potlesk ve stoje. Na jaře by se měla začít hrát i česká verze a pokud si udrží v překladu kvalitu, jakou měl český přídavek písně „Seasons of Love“, máme se na co těšit. U skladeb jako „Light My Candle“, „Tango: Maureen“, „I’ll Cover You“, „La Vie Bohéme“, „I Should Tell You“ či „Goodbye Love“ totiž v originále běhal mráz po zádech. Z Rentu tak může být velká klasika i u nás.

 


Text: Pavel Urban
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání