Výstava o Jiřím Brdečkovi, tvůrci filmových hitů Limonádový Joe či Tajemství hradu v Karpatech

Kulturní servis PulsRetrospektivní a interaktivní výstava Jiří Brdečka: 100 let – od Limonádového Joa k zázrakům animace se pro veřejnost otevře 16. 12. na Chvalském zámku. Je věnovaná jedné z nejvýraznějších osobností českého filmu, mj. autorovi či spolutvůrci scénářů ke snímkům Limonádový Joe, Adéla ještě nevečeřela, Tajemství hradu v Karpatech nebo Císařův pekař a Pekařův císař, která stále za mnoha hity české kinematografie. Na Štědrý den by se scenárista, režisér, kreslíř a publicista Jiří Brdečka dožil 100. narozenin.


Výstava bude pojatá jako rekonstrukce světa dětství, mládí, života a inspiračních zdrojů Jiřího Brdečky. Návštěvníky zasvětí nejen do světa westernů, které Brdečku uchvátily, k vidění zde budou i obrazy jeho přátel z řad malířů, jako je například Kamil Lhoták či Adolf Born. Expozice připomene i Brdečkovy slavné hrané filmy a představí barrandovské dekorace a kostýmy z filmů, na kterých spolupracoval s Janem Werichem, Jiřím Trnkou a dalšími. Chybět nebudou ani Brdečkovy ilustrace a storyboardy k animovaným filmům. Návštěvníci si budou moci prohlédnout také kostýmní návrhy či filmové plakáty k Brdečkovým snímkům a dobové fotografie mapující společenský život pražské kulturní smetánky. Chvalský zámek uvede výstavu jako součást oslav svého desetiletého výročí otevření pro veřejnost.

První část výstavy připomene Brdečkův život, jeho inspirační zdroje a přiblíží život s jeho slavnými přáteli a spolupracovníky. Návštěvníci budou moci nahlédnout do Brdečkových začátků coby kreslíře vtipů za okupace a poválečného ilustrátora a filmového kritika. Další část bude věnovaná jeho hraným filmům, jako byl Císařův Pekař a Pekařův císař, Až přijde kocour, Byl jednou jeden král, Adéla ještě nevečeřela či Tajemství hradu v Karpatech a jeho tvorbě napojené na westernové ideály, jejíž vlajkovou lodí je snímek Limonádový Joe. Na výstavě bude možné zhlédnout i původní kostýmy z Limonádového Joa či dekorace z filmu Císařův pekař a Pekařův císař. Poslední část bude patřit animované tvorbě a k vidění zde budou originální storyboardy, výtvarné návrhy i hotové filmy.

Výstava potěší i nejmenší návštěvníky. Její součástí totiž budou i multimediální a interaktivní instalace Matyáše Trnky, vnuka Jiřího Trnky. Vidět zde bude možné například repliku "Saloonu" a přestřelku kovbojů z Limonádového Joa či výjevy z filmu Tajemství hradu v Karpatech. Děti budou moci také například zachránit pejsky před nenasytnou Adélou, animátorská dílna ploškové animace jim zase nabídne možnost vyzkoušet si práci s tzv. ploškovými loutkami vytvořenými podle kostýmů z Limonádového Joa. V tajemné alchymistické dílně ve sklepení ožije záhadná Sirael. V rámci výstavy, jejímž kurátorem je Adam Hoffmeister, se bude také promítat nový celovečerní dokument Universum Brdečka. V něm režisér Miroslav Janek a střihačka Tonička Janková citlivě odkrývají bohatý vnitřní život člověka, který se dle svých vlastních slov snažil vytvořit „svět zázračně oživlých obrazů, grafik, olejů, akvarelů, fresek a mozaik“. Film také hledá odpověď na otázky, kde hledal Brdečka inspiraci či zda byl více scenáristou, režisérem, kreslířem, či publicistou.

Kulturní servis Puls

Výstavu spolupořádá nakladatelství Limonádový Joe, za kterým stojí dcera Jiřího Brdečky, scenáristka Tereza Brdečková a písničkář, básník a textař Jiří Dědeček. Ti se obklopili týmem složených z nejužších přátel a sympatizantů Jiřího Brdečky. "Adam Hoffmeister je zkušený kurátor a otce měl rád. Matyáš Trnka je moderní multimediální kumštýř, který má na téma nový nezávislý pohled a vystudoval animovaný film," dodává Brdečková. Výkonný producent výstavy Jakub Hora zase organizoval obě Trnkovy výstavy v Plzni i v Praze. "Pak je tu třeba ještě Blanka Chocholová a její syn Marek, oba skvěle udržují při životě dílo fotografa Václava Chocholy a jeho přátel, kteří mapovali svět Trnky, Brdečky, Wericha, Hoffmeistera a dalších. Také s jejich fotografiemi se na výstavě setkáte," uzavírá Brdečková.

Výstava bude otevřena od 16. prosince do 1. dubna 2018 denně od 9 do 17 hodin. Dne 24. prosince bude Chvalský zámek otevřen od 14 do 16 hodin pro akci Živý Betlém, 25., 26., 31. prosince. 2017 a 1. ledna 2018 bude zavřeno. Vstupné na výstavu činí 70 korun pro dospělé, děti od 3 do 15 let, studenti, senioři a ZTP/P zaplatí 40 korun, rodinné vstupné činí 190 Kč, na speciální doprovodné akce je vždy speciální vstupné. Více na www.chvalskyzamek.cz

 


Text: Otiz
Foto: Oficiální foto pořadatele





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání