V Praze na Žižkově bude odhalena plastika k poctě Jaroslava Seiferta

kulturní servis pulsKe 115. výročí narození básníka Jaroslava Seiferta bude v Praze na Žižkově odhalena plastika připomínající dílo držitele Nobelovy ceny za literaturu a jednoho z nejvýraznějších českých literátů historie. K odhalení dojde 19. září v 10 hodin v Chelčického ulici 2 na Žižkově. Slavnostního odhalení se zúčastní dcera slavného spisovatele paní Jana Seifertová - Plichtová, starostka městské části Praha 3 Vladislava Hujová a pozvání přijal i ministr kultury Daniel Herman.


Odhalení pocty slavného spisovatele vznikl na popud vlastníka pozemku, za podpory městské části Prahy 3 a propojením s Českým centrem Mezinárodního PEN klubu. . Jaroslav Seifert byl žižkovským patriotem a tak umístění památníku v této pražské čtvrti má své opodstatnění. Realizace celé akce byla umožněna díky založení nadačního fondu zmíněným PEN klubem, tím pádem se podařilo získat potřebné finanční prostředky.

kulturní servis puls

"Je nám velkou ctí vzdát poctu tomuto velkému spisovateli a současně žižkovskému rodákovi. Jedná se další krok, kterých bychom rádi připomínaly důležité osobnosti naší městské části" řekla starostka MČ Praha 3 Vladislava Hujová.

Místem připomínky je trojúhelníkové území vymezené křížením ulic Chelčického, Seifertovy a Táboritské. Myšlenka celé plastiky ve výtvarnou realitu se odvíjí zpočátku od obyčejného tvaru obrubníku, trpně nesoucí zábradlí, jež ohraničuje pozemek. Tvar obrubníku znenáhla opouští svůj všední úděl a v bronzové surealistické proměně míří svobodně a energicky vzhůru. Současně s sebou nese verš Seifertovi básně Prosinec 1920:"... TO SLOVO LETĚLO JAKO PTÁK DO SÍTĚ HVĚZD..."

 


Text: Otiz
Foto: ČTK





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání