Jubilejní MIME FEST uctí památku Borise Hybnera

kulturní servis pulsUž pátý ročník populárního mezinárodního festivalu MIME FEST se koná od 12. do 17. září ve východočeské Poličce. Přední umělci z různých koutů světa i domácí špička mezi klauny, mimy či akrobaty předvedou svá nejlepší představení a zároveň předají zkušenosti skrze workshopy a semináře.


Letošní ročník je věnován památce známého českého mima Borise Hybnera, který na jaře zesnul. Právě Hybner inicioval vznik festivalu MIME FEST a také na něm vystupoval a přednášel. „Boris byl inspiračním zdrojem mnoha projektů a jsme rádi, že nám pomohl vybudovat tento festival. Prozíravost nápadu potvrzuje stále rostoucí návštěvnost i množství špičkových zahraničních interpretů, kteří k nám rádi jezdí,“ říká umělecký šéf festivalu Radim Vizváry, jinak také Hybnerův žák a přítel. Hybnerovi bude věnován hned pondělní večer, ale i sobotní vyvrcholení, kdy v rámci Mime Evening vystoupí také jeho dcera Vanda.

Mezi zahraničními hosty se letos představí umělci z USA, Portugalska či Indie. Diváci se tak můžou těšit na velkou rozmanitost vystoupení. Drastický klaun Red Bastard, známý ze Cirque de Soleil, se ve středu 14. září představí ve své téměř terapeutické show, která žádného diváka neušetří. Indka Nimmy Raphel týž den předvede propojení tradičních východních umění se západními artistickými disciplínami. O den později bude maďarské duo Bandart tančit se zapojením nejnovějších projekčních technologií.

kulturní servis puls

Ovšem také česká scéna nabídne hvězdná představení. Ve čtvrtek předvede Radim Vizváry ve svém Sólu řadu výjevů z historických a současných podob pantomimy, v pátek se můžou diváci těšit na dvě vystoupení akrobatické skupiny Losers Cirque Company. Nejdříve The Losers a večer pak nové dílo Walls & Handbags, které režírovalo známé duo SKUTR. Pátek završí Spitfire Company světově oceňovanou inscenací Antiwords na námět hry Audience Václava Havla. V úterý večer předvede své umění nová mladá generace. Klaunérie Chaos srdce pochází z dílny JAMU, etudy studentů katedry pantomimy HAMU jsou shrnuty pod názvem Ňáká pantomima.

Program festivalu myslí i na nejmenší, a na pořadu je tak několik vystoupení Václava Strassera s duhovými bublinami nebo rodinná představení na náměstí – žonglérská show historického Šaška Fjodora a Red Chocolate portugalského klauna Enana. Tradičně nebudou chybět ani workshopy a semináře v podání zahraničních hostů festivalu. MIME FEST byl finančně podpořen Visegrádským fondem, Ministerstvem kultury ČR, městem Poličkou, Divadelním ústavem - Institutem umění, Nadací život umělce, Pardubickým krajem a společností CardMag. Podrobný program a více informací najdete na www.mimefest.cz

 


Text: Pavel Urban
Foto: Oficiální foto pořadatele





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání