Literární akce Sbírka pro Honzíka

kulturní servis pulsRádi bychom vás pozvali na charitativní literární čtení „Sbírka pro Honzíka“, která se koná ve čtvrtek 14. 4. 2016 od 18:00 ve Viničním domě v Modřanech.



Honzík Čapek
Honzík Čapek je osmiletý chlapec, který onemocněl Duchennovou svalovou dystrofií. Tato nemoc je v současné době neléčitelná. Pacienti s touto nemocí jsou postupně odkázáni na invalidní vozík a dožívají se maximálně kolem dvaceti let, kdy umírají na selhání srdce, nebo se udusí.

Rodiče Honzíka se rozhodli vyzkoušet alternativní experimentální léčbu za pomoci transplantace kmenových buněk. Výsledek je zcela nejistý, přesto je to pro ně poslední naděje. Tyto operace se provádí pouze v Izraeli a jsou velice nákladné. Jedna léčebná procedura stojí cca 1 000 000 Kč a je potřeba ji několikrát opakovat. Není třeba dodávat, že zatím není hrazena zdravotními pojišťovnami. Byl vytvořen transparentní účet: 272802728/5500, kde lze Honzíkovy operace finančně podpořit. Více se o Honzíkovi dozvíte na webových stránkách: www.honzik.wbs.cz

Literární akce:  „Sbírka pro Honzíka“

Organizátor akce vnímá tuto sbírku nejenom jako pomoc jednotlivci, ale hlavně jako podporu nové léčebné metody, která může v budoucnu zachránit tisíce dalších dětí. Jelikož se osobně zná s příbuznými Honzíka, ví, že se nejedná o žádný podvod. Proto jsem se rozhodl uspořádat tuto literární akci. Dobrovolné vstupné bude věnováno Honzíkovi Čapkovi, respektive na jeho léčbu. Smyslem této akce je i dostat tuto veřejnou sbírku do povědomí dalších lidí. A na co se můžete těšit?

kulturní servis pulsProgram literárního čtení:
Pozvání přijala spisovatelka Hana Hindráková, autorka knih Očarovaná, Dobrovolnice a Děti nikoho.  Dále spisovatel Jan Kovanic, autor bestselleru Mír v Izraeli. Básnířky Eva Jungová a Markéta Biri Lexová. Program okoření svými hudebními vstupy David Otakar Benda a Bára Zmeková. Pořadem vás bude provázet a přispěje i krátkým literárním vstupem z jedné ze svých knih Jiří Pešaut. Podrobné informace o účinkujících si můžete přečíst v následujících medailonkách. Dále na akci vystoupí dále David Otakar Benda, Eva Jungová.

Hana Hindráková
Hana Hindráková po vysokoškolských studiích založila vlastní neziskovou organizaci Fair, z. s., a v rámci realizace projektů rozvojové spolupráce se pětkrát dostala do africké Keni. Zemi si velmi oblíbila a umístila sem také děj svých knih. Často se inspiruje skutečnými příběhy a událostmi. V roce 2012 jí vyšel román Děti nikoho, v roce 2013 Karibu Keňa, v roce 2014 Dobrovolnice a v roce 2015 Očarovaná.

Jan Kovanic
Jan Kovanic publikuje své fejetony na Neviditelném psu pod nickem Šaman, a to od roku 1997. V letech 2001–2012 zasílal povídky do různých soutěží a získal cenu Vidoucí (obě kategorie roku 2002), Zlatou zebru (2007) a Stříbřitělesklý halmochron (2009). V Ceně Karla Čapka vyhrál dvakrát v kategorii krátkých povídek (Pulec 2003 a 2005). Povídky publikoval v několika ročnících Mloka a Kočasu a pak hlavně v časopise Pevnost a v různých antologiích (např. Sorry, vole, error, Technokouzla aneb příběhy z jiných světů, Pěna dějin aneb příběhy, které se nestaly(?) nebo Jinosvěty aneb (ne)skutečné příběhy), mnohé se četly i na ČRo Leonardo. Vyšly mu také tři samostatné sci-fi knihy: Blackout (1999), Zlato Alwogiry (2006) a Zapomeňte na Mars (2006, cena Trifid, nominace Aeronautilus 2007).  Aktuálně mu vyšel cestopis Mír v Izraeli (2015, Beletris).

Markéta Lexová
Markéta Biri Lexová se svým bratrem založila uměleckou skupinu Sindibad´s Singers, pod jejíž hlavičkou vycházela v devadesátých letech ve vlastním nákladu různá díla, jako například Almanach Puch, Prvenství, Blá-zen, následně pak Kamenem či Ticho slov. Rovněž se pořádaly různé výstavy obrazů a fotografií či audiovizuální projekt „Mé město je industriální štika.“ Jeden čas aktivní člen básnických komunit Literra a následně BáSnílkové. Po delší odmlce dokončila svou první prozaickou knihu Ostrov a dále pracuje na knize Bohem zapomenutý bohém, kterou jak doufá, taky někdy dokončí. Nevyznává žádné náboženství, následuje vlastní filozofii BLÁ–ZENu s jemnou inklinací k východním filozofiím a indiánským moudrostem. Zdárně bojuje se svými závislostmi /lásky…focení…cesty…hory…výšky…ohně…hudba a mnohé další/.

Bára Zmeková
Bára Zmeková - zpívající pianistka Vám kromě převzatých písní jazzového, folkového a šansonového charakteru zahraje i autorskou tvorbu. "Hraju kde můžu, hraju v sedě, ve stoje, na suchu, ve vodě, na trávě, v cirkuse, na ulici, hraju sama i s kýmkoliv, kdo má chuť, hraju odjakživa a hraju ráda".na pomezí jazzu, klasické hudby a poezie http://barazmekova.bandcamp.com

Jiří Pešaut
Má dvě děti a živí se jako databázový programátor. I když vystudoval obor na první pohled literatuře vzdálený, strojírenství, vždy k umělecké tvorbě tíhnul. Po maturitě pracoval v Městské knihovně, kde se začal věnovat psaní povídek a básní. V té době spolupracoval (ještě s Petrem Karbanem a Janem Lepšíkem) na tvorbě adaptace divadelní hry „Don Chuan“, která byla úspěšně hrána v A studiu Rubín, pod vedením režiséra Jana Lepšíka. Od roku 2007 působí na literárním serveru Piste-povidky.cz a Epika. Vydává pár svých básní nebo povídek v různých sbornících (např. ve sborníku Symfonie slov). Také se stal jedním z redaktorů E-zinu Lemurie. V roce 2009 vydává svou prvotinu „Povídky jemné i tajemné“ (Nová Forma, 2009), v roce  2011 mystický román „Elena“ (Beletris, 2011) a v roce 2014 knihu rybářských povídek „Rybolov v srdci“ (Beletris,  2014). V roce 2015 vydal svou básnickou prvotinu „Býti lvem“. Mezi další jeho zájmy patří rybolov, lukostřelba a hra na klarinet.

Facebook události:
www.facebook.com/events/1707413972832985/


Zdroj: Za kulturou
Foto: Za kulturou





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání