Trafostanici v Jihlavě přemalovala legenda českého streetartu

eon energyTrafostanice v Březinově ulici na jihlavském sídlišti radikálně změnila svoji podobu. Její majitel, E.ON Distribuce, a. s., se rozhodl v rámci pilotního projektu dát její fasádu k dispozici jednomu z nejlepších graffiti autorů v Česku. Původně lety omšelý objekt nyní okamžitě zaujme všechny kolemjdoucí.

 


„Zařízení na distribuci elektrické energie jsou všude kolem nás, často je ale ani nevnímáme. My jsme se rozhodli na ně upozorňovat formou, která je atraktivní, netradiční a zároveň aktivně oživuje prostor, v němž společně žijeme. Jednou z myšlenek, které v této souvislosti máme, je nechat vybrané trafostanice pomalovat od špičkových streetartistů a tvůrců graffiti,“ vysvětlil Karel Štěpán ze společnosti E.ON. Právě jihlavská trafostanice v tomto ohledu představuje pro E.ON pilotní projekt. Po vyhodnocení reakcí na něj se rozhodne o jeho pokračování.

Myšlenku aplikovat na trafostanici kvalitní „pouliční“ umění vyvolala vzpomínka na skvělou mezinárodní výstavu Městem posedlí, která proběhla před třemi lety v Galerii hlavního města Prahy, kde byly práce takových autorů k vidění. „Obrátil jsem se proto na historika umění a kurátora této výstavy Radka Wohlmutha, který se v prostředí graffiti scény dlouhodobě pohybuje, a po několika intenzivních schůzkách vznikl životaschopný návrh, jehož výsledky můžete vidět tady v Jihlavě. Samozřejmě nebylo jednoduché najít průnik dvou odlišných světů – na jedné straně velkého energetického koncernu s řadou pravidel, a na druhé zástupců komunity svobodomyslných individualit s nálepkou nezávislosti a rebelie. Radek Wohlmuth na základě našich jednání oslovil legendu českého graffiti Jana Kalába, vystupujícího pod přezdívkou Point, a jsem moc rád, že on se spoluprací souhlasil,“ doplnil Karel Štěpán.

eon energy

Jan Kaláb neboli Point, který vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze, má velký respekt nejen u nás, ale i na mezinárodní scéně.  „Je to bez nadsázky jedna z klíčových osobností současného graffiti, která se už dnes nesmazatelně zapsala do jeho historie. Úspěšně vystavoval třeba v Argentině, Německu nebo Spojených státech. Pro trafostanici v Jihlavě vytvořil speciální kompozici, kterou nazval Geometric Camouflage,“ říká historik Radek Wohlmuth. Kompozice nejenže vychází z umělcovy volné tvorby, ale zároveň přímo reaguje na konkrétní prostředí jihlavského sídliště. Stručně řečeno jde o geometrickou abstrakci z pronikajících se čtverců, obdélníků a kruhů, která rozvádí pravoúhlou hmotu stavby a relativizuje její vnímání. „Charakteristickou součástí Pointovy práce v Jihlavě jsou výrazné barvy, které ostře kontrastují s běžnou realitou na panelových sídlištích, stejně jako překvapivá optická hra s prostorem,“ popisuje stručně Radek Wohlmuth Pointovu kreaci.

S plánovaným graffiti uprostřed města neměla problém ani jihlavská radnice. Ba naopak. „Uvedenou akci vítáme a velmi pozitivně vnímáme snahu E.ON o oživení veřejného prostoru. Byl jsem s myšlenkou seznámen ještě před její realizací a rád jsem s ní souhlasil, líbí se mi. Budu rád, když to bude pokračovat i na dalších energetických zařízeních,“ souhlasí primátor Jihlavy PaeDr. Ing. Rudolf Chloupek.


Text: Petra Dvořáková
Foto: E.ON





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání