Mezi stromy, aneb venku za každého počasí

lesní školka Léto pomalu končí a dětem začal nový školní rok. Ty větší se vrátily zpět do školních lavic a ty menší do školek, kde na ně netrpělivě čekaly jejich oblíbené hračky. Některé z nich však nebudou trávit většinu času mezi čtyřmi zdmi: místo toho budou prozkoumávat přírodu a krásy Milíčovského lesa, a to téměř za každého počasí. Půjde o děti, jejichž rodiče je zapsali do nově otevřené lesní školky.


Lesní mateřský klub MEZI STROMY nabízí každodenní program pro děti v předškolním věku (3–6 let) jako alternativu k předškolnímu vzdělávání. Nejde však o typickou lesní školku: zde mají děti k dispozici zázemí v nově postaveném srubu Gizela, který se nachází v Milíčovském lese nedaleko Milíčovského rybníka. Tam však děti tráví minimum času. Do srubu chodí pouze spát, obědvat a jinak se tam uchylují pouze, když například promoknou. Zbytek dne tráví děti venku v přírodě.

Cílem klubu Mezi stromy je v dětech probouzet a prohlubovat povědomí o sounáležitosti s přírodou a ročním koloběhem, poznávat a chránit životní prostředí, jehož jsme nedílnou součástí, učit se spolu s dětmi vzájemné toleranci, ohleduplnosti a empatii.

lesní školka


Děti se zde naučí samostatnosti, zodpovědnosti a posilování zdravé sebedůvěry. Lektor jim pomáhá řešit konflikty nenásilně, vyjadřováním jejich pocitů.  Nepodporuje soutěživost, nehodnotí, ale poukazuje na to, že každý má své kvality, byť každý někde jinde. Rozvíjí se také fantazie a kreativita dětí, procvičí se jemná i hrubá motorika a děti se seznámí s přirozeným otužováním a vůbec celkovým pěstováním dobré fyzické kondice.

S celodenním pobytem venku souhlasí i pediatrička Olga Urbanová: „Pokud jsou děti dobře oblečené, tak se otuží a je to pro ně lepší,“ uvedla. Celý projekt se rozhodla podpořit i radnice městské části Prahy 11. „Zdravý rozvoj dětí je pro nás prioritou, proto jsme se rozhodli podpořit tento projekt, o který byl mimo jiné velký zájem i ze strany rodičů. Podpora je jak mediální, tak finanční.  Městská část Praha 11 dětem přispívá 100 korun a rodiče hradí 200 korun za den na dítě,“ říká starosta Prahy 11 a otec čtyř dětí Dalibor Mlejnský.

 


Text: Otiz
Foto: Mezi stromy, o. s.





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání