Německý podzim 1989: Národní muzeum připomíná významnou historickou událost

národní muzeumNárodní muzeum ve spolupráci s Československým dokumentačním střediskem, o.p.s. otevírá od 3. října 2014 novou panelovou výstavu s názvem Německý podzim 1989 v Praze. Návštěvníkům se představí fotografie Karla Cudlína, které dokumentují situaci tisíců východoněmeckých uprchlíků, kteří se snažili v tomto období najít útočiště na pražské ambasádě Spolkové republiky Německo v Lobkovickém paláci na Malé Straně.


Na výstavě je mimo jiné prezentováno i několik barevných fotografií ze zahrady Lobkovického paláce, které pořídil Adolf Brüggemann, tehdejší pracovník západoněmeckého velvyslanectví.  Neklidnou atmosféru těchto dní dokreslují také články z dobového tisku. Výstavu mohou návštěvníci zhlédnout v Národním památníku na Vítkově do 2. listopadu 2014.

Panelová výstava nese podtitul Cesta východoněmeckých občanů ke svobodě a je připravena u příležitosti 25. výročí masového útěku občanů NDR, kteří se přes Československo chtěli dostat do západního Německa. Po otevření hranice mezi Rakouskem a Maďarskem to byla další cesta, kterou mohli opustit socialistický blok.

 

národní muzeum


Výstava přiblíží návštěvníkům dramatické události dvanácti týdnů pozdního léta a podzimu 1989, čas tří vln exodu občanů Německé demokratické republiky do Spolkové republiky Německo. Jednotlivé panely podrobně mapují události od 23. srpna 1989, kdy pro sílící nápor uprchlíků bylo německé velvyslanectví v Praze přechodně pro veřejnost uzavřeno, až po noc z 9. na 10. listopadu, kdy symbolicky padla Berlínská zeď.

Národní památník na Vítkově je otevřen od středy do neděle od 10 do 18 hodin, vstupné do objektu je 110 Kč/plné, 60 Kč/snížené, 170 Kč/rodinné. Další informace naleznete na www.nm.cz


Text: Tereza Petáková
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání