Samorosti 2014. Galerie NoD se již podruhé předvedla s unikátním projektem

samorosti výstava nodMalujete, kreslíte, fotografujete a sníte o tom, že jednou budete vystavovat po boku velkých umělců? Nevíte, jak na to? Galerie NoD letos vyhlásila druhý ročník soutěže pro veřejnost, jehož se účastní umělci z řad amatérů i profesionálů. Kulturní servis Puls se na výstavu vydal osobně, otevřena bude až do 5. září.


Zájemci mohli svá díla odevzdávat na adrese Galerie NoD (Dlouhá 33, Praha 1) do 16. 7. Stačilo vyplnit krátký formulář a zaplatit poplatek tři sta korun. Organizátoři nebyli na výběr děl přísní, a proto se na výstavě, jejíž vernisáž se uskutečnila 22. července v podvečerních hodinách, objevily rozmanité ukázky tvorby: malba, komiks, graffiti, fotografie, koncepční umění,… Nechyběly ani obrazně ztvárněné texty, jež variovaly od prostých nadpisů po vícevrstevně strukturované kaligramy, ozvučené artefakty, abstrakce podsvícené LED světly a plátna, na něž se promítaly krátké filmy.

Ani téma nebylo jednotné: Někteří autoři se přidrželi starších uměleckých tradic a ztvárňovali éterické víly, čarovné krajiny a náboženské motivy. Ještě více se jich nechalo inspirovat tím či oním uměleckým směrem, na výstavě se sešlo mnoho zástupců prvotního neboli primitivního umění, kubických tvarů, překvapivě bohatě zastoupeni byli surrealisté. Návštěvník se mohl lehce upamatovat na konec minulého století, především sedmdesátá a osmdesátá léta, přítomná v kolážích a snímcích lehce erotické povahy. Četná jsou ovšem i díla současného až futuristického charakteru, ať už se jedná o působivé knižní ilustrace, jež připomenou Muminky Tove Janssonové a japonské chibi, nebo abstraktní díla pohrávající si se smyslovými klamy.

 

samorosti výstava nod


K vidění jsou i fotografie s hrůzyplnými klauny, silenthillovský Pyramid Head a pás cudnosti spolu s potištěným snowboardem a miniaturním dětským labyrintem. Libo umění pro psí oči, babylonská freska z obvodů nebo snad pixelová Mona Lisa? Výstava, na níž se podílelo 215 umělců, je opravdu všehochuť nejrůznějších typů umění a přes malou uměleckou zkušenost většiny participantů se kurátorce Veronice Zajačikové podařilo vybrat taková umělecká díla, aby byla zachována vysoká umělecká kvalita.

Potěšující zprávou je bezplatný vstup do výstavních prostor, jež přímo sousedí s moderně pojatým barem, nad nímž se vyjímá gigantická pozlacená kost. Míst k sezení je opravdu dostatek, potěší nejen pohodlná křesla a pohovky, ale též lidové ceny – majitelé přišli s osvěžující letní nabídkou, takže nic nebrání tomu usadit se s půllitrem okurkové limonády a kochat se uměním.

Pro návštěvníky je též připravený bohatý doprovodný program: Po čtyři srpnové úterní večery (od 5. do 26. srpna) vystoupí vždy po dvaceti účastnících výstavy, kteří publiku v minutových intervalech představí a okomentují ukázky své tvorby. Také cítíte to úžasné puzení stát u objevení nového Picassa nebo Toyen? Jak už bylo zmíněno, výstava je soutěžního formátu a její vítězové budou slavnostně vyhlášeni 2. 9., což je také den oficiálního konce výstavy. Soutěží se ve třech kategoriích, v jedné z nich hlasují sami diváci. Své hlasy mohou odevzdávat do speciální papírové krabičky při vstupu do galerie. Výhercům bude umožněno vystavovat v Galerii NoD samostatně.





Text: Nikola Rebeka Snová
Foto: Nikola Rebeka Snová





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání