Velikonoční svátky se blíží, zveme vás na Pašije na Pražském hradě

pašije 2014Nalaďte se na správnou vlnu blížících se velikonočních svátků – Květná neděle, 13. dubna 2014 bude patřit Pašijovým hrám. Program odstartuje v 15 hodin v Katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě. Přijďte se pobavit a také poučit, připomeňte si dávné tradice s Nelou Boudovou, Otakarem Brouskem a Jakubem Gottwaldem.


Hry s náboženskou tematikou a zejména hry paši¬jové jsou velmi starým evropským fenoménem spojeným s životem katolické církve. Původně byly hrány v kostelích, postupem času byly obohacovány o lidové prvky a přeneseny mimo chrámy.

Koncepce „svatovítských“ Pašijí vychází z dramatické předlohy Jindřicha Pecky a z hudebních skladeb Jaroslava Krčka v podání souboru Musica Bohemica. Textová předloha je upravena tak, aby byla zachována poetika příběhu, jeho význam a sdělení. Velmi významná je složka hudební. Texty písní nejen předznamenávají základní dějová fakta pašijového příběhu, ale spolu s hudbou vytvářejí jeho poezii. Cílem je srozumitelně vyprávět starodávný biblický příběh, s pokorou zprostředkovat současnému divákovi sílu jeho myšlenky, poetiku, mysteriózní podobu i existenciální rozměr.

 

pašije 2014


Jedním z center pašijových produkcí byly Hořice na Šumavě (první zmínka je z roku 1816). Tradice her tu byla začátkem 90. let obnovena a jejich provedení je významným kulturně společenským fenoménem současnosti. Inscenátorům se dostalo řady ocenění od českých i zahraničních diváků a představitelů církevních kruhů (apoštolský nuncius Giovanni Coppa, tehdejší arcibiskup pražský kardinál Miloslav Vlk či tehdejší českobudějovický biskup Antonín Liška).

Za zmínku stojí i další texty pašijového příběhu, zejména Komedie o umučení a slavném vzkříšení Pána a Spasitele našeho Ježíše Krista, kterou připravil významný teatrolog Jan Kopecký a která byla velmi úspěšně inscenována v listopadu 1965 v Mahenově divadle v Brně v režii Evžena Sokolovského (podruhé pak v roce 2000 v Divadle Husa na provázku v režii Evy Tálské). Vstup na akci je volný, další informace naleznete na www.shakespeare.cz/2014


Účinkující:

  • Marie, matka Ježíšova: Nela Boudová
  • Persona Ježíš: Jakub Gottwald
  • Vypravěč: Otakar Brousek
  • Hudba: Jaroslav Krček a soubor Musica Bohemica
  • Režie: Václav Lautner
  • Hudba: Jaroslav Krček a soubor Musica Bohemica
  • Režie: Václav Lautner

 


Text: Johana Turnerová
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání