Světluška – 11. ročník sbírky pro nevidomé podpoří s Anetou Langerovou i řada známých osobností

světluškaStalo se tradicí, že se každý rok na začátku září rozletí Světlušky do všech koutů České republiky, aby rozzářily ulice českých a moravských měst. Letos tomu nebude jinak. 9. – 11. září se uskuteční 11. ročník celonárodní charitativní sbírky V září Světlušky září, kterou pořádá Nadační fond Českého rozhlasu. Dobrovolníci budou nabízet tykadla, náramky a placky.


Stejnou tradicí se stává, že si kostým Světlušky každoročně oblékají známé osobnosti a to nejen patronka Aneta Langerová, ale mnoho dalších. Letos můžete s tykadly potkat Báru Hrzánovou, Radka Holuba, Lucii Výbornou, Martinu Kociánovou, Danu Batulkovou či kouzelníka Richarda Nedvěda.

„Už se těším, že si i letos nasadím tykadla a krovky a spolu s ostatními Světluškami vyrazím do ulic. Vždycky mě zahřeje u srdce, když potkám někoho s náramkem Světlušky nebo tykadly. Jsem ráda, že Světlušek je každým rokem víc a víc. Moc si vážíme všech, kteří nám pomáhají rozzářit svět nevidomých,“ říká Aneta Langerová.

světluškaOd 9. do 11. září bude ve více než 300 městech na 6 000 dobrovolníků v kostýmu broučka nabízet náramek se svítícím nápisem, tykadla nebo placku s nápisem "Svítíš?". Nově si můžete zakoupit sbírkové předměty také v mateřských školách, kde najdete navíc magnetky, a v knihovnách, kde můžete zakoupit záložku nebo pravítko s pohyblivým obrázkem Světlušky.

Lidé, kteří si některý z předmětů zakoupí, přispějí na pomoc nevidomým dětem i dospělým. A kam vybrané peníze jdou? Třeba na speciální pomůcky, které „mluví“ nebo mají hmatový displej, na vodící psy nebo na osobní asistenty, díky nimž můžou nevidící děti chodit do běžných škol a senioři nemusí žít v ústavu. Projekt také podporuje nadané studenty v rozvoji talentu, tvořivých schopností a studiu.

Ceny letošních sbírkových předmětů jsou: náramek 50 Kč, tykadla 70 Kč, placka 30 Kč, magnetka 30 Kč, záložka 60 Kč, pravítko s pohyblivým obrázkem Světlušky 40 Kč.

Výtěžek z prodeje předmětů je určen do sbírky Světluška na přímou pomoc nevidomým dětem a dospělým a o jeho rozdělení rozhoduje Rada dobrovolných odborníků.

Dárci mohou Světlušku podpořit kdykoliv v průběhu roku odesláním dárcovské SMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS SVETLUSKA (1 DMS = 30 Kč, Světluška obdrží 27 Kč), nebo ve tvaru DMS ROK SVETLUSKA (pravidelná měsíční podpora Světlušky ve výši jedné DMS po dobu jednoho roku). Sbírkové konto Světlušky „deset devítek" 99999 99999/0100 je rovněž otevřené po celý rok.

 


Text: Makad
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání