Zapojte se do výstavy Kde domov můj?

doxCentrum současného umění DOX vyhlásilo otevřenou výzvu, která je jedinečnou příležitostí pro zájemce z řad umělců i široké veřejnosti, vyjádřit se k aktuálnímu tématu a vystavovat v přední pražské galerii a na dalších místech České republiky. Do výstavy Kde domov můj? se zájemci mohou přihlásit do konce srpna.


Kde se cítíte být doma? V místě, kde jste se narodili, ve svém městě, kraji, regionu, v České republice, nebo už jen ve svém vlastním bytě či domě? Těmito a dalšími otázkami vyzývá centrum DOX širokou veřejnost a umělce, aby přihlásili své dílo do výstavy zabývající se představou domova a souvisejícími pojmy jako vlast, národ či identita. Zájemci mohou do výzvy přihlásit díla nejen ve formě tradičních médií, jako je malba, kresba či fotografie, ale i v dalších formátech včetně videa nebo 3D instalací.

Část výstavy Kde domov můj?, která bude v pražském centru DOX probíhat od 10. 10. 2013 do 13. 1. 2014, představí pod vedením kurátora díla renomovaných umělců, jako jsou například Jiří David, Tomáš Císařovský nebo dvojice fotografů Jasanský a Polák. Druhá část výstavy pak vznikne výběrem děl přihlášených do otevřené výzvy.

 

dox


Téma domova se v současnosti stává stále aktuálnějším. Pokud je představa domova tradičně spojena především s pocitem jistoty a bezpečí, lze bez nadsázky říci, že důsledkem znechucení stavem věcí veřejných se řada lidí stahuje do soukromí. Představa domova se postupně „scvrkává“ a motivace podílet se na utváření širšího, „sdíleného“ domova – města, kraje či regionu - se vytrácí. Této rezignace využívají političtí oportunisté a demagogové, kteří takto vyprázdněný veřejný prostor vyplňují nacionalistickou rétorikou. Projekt Kde domov můj? vzniká z přesvědčení, že každý má mít možnost se k položené otázce vyjádřit a na utváření sdíleného domova se podílet.

Zájemci o účast na výstavě mohou své dílo přihlásit do 31. 8. 2013 registrací na stránce kdedomovmuj.dox.cz, kde budou všechny přihlášené práce zpřístupněny v online galerii. Projekt bude pokračovat ve spolupráci s lokálními a regionálními partnery i v průběhu roku 2014 na dalších místech České republiky, kde budou realizovány dílčí výstavy a akce.



Text: Miši
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání