Zoo Praha slavila sloní osmdesátku

Zoo PrahaTřetí červencová neděle patřila v pražské zoologické zahradě hlavně slonům. Přesně před osmdesáti lety totiž přišel do Troji první slon, šlo o Babyho z Cejlonu. Oslavy si užilo současné sloní osmičlenné stádo, když si pochutnalo na ovocném dortu, ale také tisíce návštěvníků. Ti se mohli po celý den také projet speciálním parníkem a přispět na povodňové konto Zoo Praha.


Baby se objevil v pražské zoo v červenci roku 1933 a ze začátku se procházel volně po zahradě. Stal se oblíbencem pracovníků zoo i návštěvníků. Baby pocházel z Cejlonu, dnešní Srí Lanky, odkud do Prahy zavítali v příštích letech i další sloni. Původně obývala tato zvířata Pavilon tlustokožců, v roce 1972 se stěhovali do Pavilonu velkých savců. Až od loňska si můžou užívat v novém moderním Údolí slonů, které bylo letos na jaře otevřeno i veřejnosti.

Od roku 1966 je v pražské zoo samice Gulab, která zažila všechny pavilony a je také nejstarší ze současného osmičlenného stáda, jež je největší v historii trojské zoo. Posledním přírůstkem byla 11. února letošního roku samice Sita, která je vůbec prvním narozeným slůnětem v pražské zoo. Celkem prošlo zahradou 22 slonů a dočkali se různých podmínek chovu, jenž se průběžně měnil.

Zoo Praha„Je pravda, že málo odvětví se tak raketově vyvíjí jako chov zvířat a chov slonů v Zoo Praha to dobře ilustruje. V tom velkém betonovém pavilonu, který mnoho lidí ještě pamatuje, se chovali sloni jinak než dnes. Byli chováni jednotlivě a jediný sociální kontakt měli s chovateli. Nyní už máme moderní pavilon a moderní chov, který simuluje to, jak by stádo fungovalo v běžné přírodě,“ přiblížil srovnání vývoje zkušený pracovním Zoo Praha Petr Velenský.

Vrchní chovatel slonu Jiří Javůrek ho později doplnil: „Slonice Shanti a Gulab ještě zažily jiné podmínky a ze stáda se stále trochu vyčleňují. Ale těch pět slonů, které k nám v posledních letech přišlo, už harmonicky funguje a mají nejlepší vztahy. Jsou spolu vlastně dvacet čtyři hodin denně.“ To už si sloni pochutnávali na ovocném dortu, který byl vyobrazen v číslovce 80. Kromě melounů, jablek či banánů si stádo smlslo i na senu, větvích či bambusu.

 

Krásné nedělní počasí mohlo návštěvníky Zoo Praha při návratu domů zlákat také na projížďku parníkem. Nejlepší loď z flotily Pražské paroplavební společnosti startovala každou hodinu z Kampy a tam se také po otočce u Štvanice zhruba po třičtvrtě hodině vrátila. Na přídi parníku byl slon vyroben z přírodního materiálu a zdobilo ho obřadní roucho slona Rádži ze Srí Lanky. Za 100 korun se mohl po Vltavě svézt každý a navíc mu plavbu zpříjemňovala kapela, která hrála dobové písně z 30. let minulého století. Výtěžek benefičních plaveb sloního parníku Vltava poputuje na povodňové konto Zoo Praha.





Text: Daniela Hotmarová
Foto: Daniela Hotmarová





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání