Připravuje se unikátní výstava obrazů Františka Muziky

výstavaMimořádnou příležitost zhlédnout dílo českého malíře Františka Muziky bude mít široká veřejnost v době od 5. do 21. září 2013. Aukční dům Dorotheum představí v Galerii České spořitelny v paláci Rytířská v Praze unikátní sbírku dvanácti Muzikových obrazů, které budou poté vydraženy na zářijové aukci společnosti.


„Tato sbírka reprezentuje to nejdůležitější z umělcovy poválečné tvorby a v tomto rozsahu je české veřejnosti prezentována jako celek vlastně poprvé a nejspíše i naposledy. Jedna úžasná sbírka se pravděpodobně po prodeji rozplyne v několika dalších. I proto jsme se rozhodli prezentovat tuto mimořádnou kolekci na zcela samostatné výstavě a vydat k ní katalog. Podobný postup je obvyklý i v prestižních zahraničních aukčních domech. Široká veřejnost tak bude mít opravdu jedinečnou možnost seznámit se s vrcholy tvorby významné osobnosti českého i evropského imaginárního umění,“ říká Dr. Mária Gálová, MBA, ředitelka společnosti Dorotheum, která je iniciátorem této expozice.

Muzika prezentoval své dílo na mnoha vlastních i skupinových výstavách po celé Evropě už od 30. let minulého století. V 60. letech zájem o jeho tvorbu sílil a v Československu vrcholil velkou retrospektivou, která se konala v roce 1964 v Hradci Králové a v Liberci. Souborná výstava v Galleria del Naviglio v Miláně (1965) ukázala na vzrůstající zájem o jeho dílo i v zahraničí. Jeho velká samostatná výstava se uskutečnila v roce 1971 v galerii Lambert Monet v Ženevě, o rok později měl retrospektivní výstavu ve významné galerii Baukunst v Kolíně nad Rýnem.

výstavaNyní prezentovaný a nabízený ucelený soubor poválečné tvorby Františka Muziky vznikl velkorysým nákupem jediného sběratele právě na této malířově retrospektivní výstavě v Kolíně. Průřez tvorbou 50., 60. a začátku 70. let reprezentuje většina námětů, které ve své poválečné tvorbě výtvarně pojednával – Larvy, Citadela, Věž, Vichřice a další. Nejcennějším klenotem sbírky je Zátiší s hlavou v šedé z roku 1948. Obraz s bohatou historií byl vystaven na XXIV. benátském Bienále v roce 1948 i na mnoha dalších Muzikových samostatných výstavách. Naprosto ojedinělou sběratelskou i investiční příležitostí však budou také monumentální díla Tři larvy III v modré či Velký Elsinor XI, největší Muzikova díla, která se na trhu dosud objevila.

„František Muzika patří ke stěžejním autorům české meziválečné avantgardy a ani po druhé světové válce neztratilo jeho umění nic na svém významu a kvalitách. Unikátnost sbírky nespočívá jen v jejím rozsahu, ale především v jedinečném kvalitativním zastoupení - řada obrazů je skutečnými unikáty, jaké se na trhu dosud nikdy neobjevily“ připomíná PhDr. Michal Šimek, expert na výtvarné umění společnosti Dorotheum.

Výstava obrazů Františka Muziky v Galerii České pojišťovny - palác Rytířská, Rytířská 29, Praha 1 se uskuteční v termínu od 5. do 21. září 2013, otevřena bude vždy od 10 do 18 hodin.

 

Text: Mária Gálová, Dorotheum
Foto: František Muzika





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání