Do Česka měli přiletět delfíni, nedostali však propustku!

aqua aquaMinisterstvo životního prostředí zamítlo udělit povolení k dovozu delfínů do Česka (CITES). Tento fakt pořadatele akce velice překvapil, protože další ze zvířat - mrož - toto povolení dostalo. Celou situaci nyní řeší odborníci a právní zástupci. Zjišťovali jsme pro vás, proč k zamítnutí došlo, zda se plánované otevření vodní plochy uskuteční a také, zda jsou zakoupené vstupenky stále platné?


Došli jsme k závěru, že delfíni jsou dováženi převážně za účelem komerčního využití, což je legislativou EU pro případ první generace odchované v zajetí zakázáno. Delfíni byli sice odchováni v zajetí, ale jejich rodiče pochází z volné přírody," sdělil zpravodajskému portálu iDNES.CZ mluvčí ministerstva Matyáš Vitík.

Pořadatel akce, Artur Kaiser, vydal na oficiálních stránkách akce Delfíni v Praze k tomuto stanovisku prohlášení: „Kvůli aroganci úředníků a nesprávnému úřednímu postupu jsme nuceni do ČR přivézt jinou skupinu delfínů. Celý projekt s delfíny rozhodně nekončí. V pondělí proběhlo jednání a můžeme nyní konstatovat, že máme potvrzenou jinou skupinu delfínů. Často slýcháváme, že není dle legislativy možný chov delfínů u nás, já i naši právní zástupci Vás ubezpečujeme, že úředníci používají proti nám v médiích pouze výňatky ze zákonů a vyhlášek. České zákony, vyhlášky a normy EU umožňují provozovat delfinárium ve všech zemích Evropské unie. Kategoricky odmítáme fakt, že dovezeme delfíny do ČR nelegálně!“

aqua aquaVstupenky na akci Delfíni v Praze jsou stále v platnosti. Od 20. 6. budou mít návštěvníci možnost shlédnout projekt Aqua Aqua a to zcela zdarma v termínech, které mají uvedeny na lístcích. Tento projekt měl původně následovat až po skončení akce Delfíni v Praze.

Unikátní expozice Aqua Aqua zábavně vzdělávací formou představí ojedinělé tvory, jako je mrož, lachtan, aligátor, tučňák, želva, had nebo pestrobarevní papoušci Ara. Nepůjde o žádnou cirkusovou produkci, neboť celý projekt je koncipován jinou zajímavou a interaktivní formou. Další podrobnosti k tomuto představení by měl pořadatel prozradit v následujících dnech.

V současné době není zcela jasné datum, kdy se akce Delfíni v Praze budou pořádat. „O nových termínech, na které si mohou diváci vstupenky přesunout, budeme brzy informovat. Pokud však projekt delfinária nezačne do konce října, budeme vracet vstupné všem bez rozdílu. Garantujeme, že projekt Aqua Aqua nenahrazuje projekt Delfíni v Praze, je to pouze bonus za trpělivost zájemců, které si velice vážíme,“ shrnul Artur Kaiser aktuální stav a závěrem prozradil. „Za 15 let své produkční kariéry jsem úspěšně zorganizoval stovky akcí, na které dodnes chodí desetitisíce lidí každý rok. Ale co se děje okolo projektu Delfíni v Praze, jsem si nedokázal představit ani v nejčernějších snech.“

 



Text: Meggie
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání