Design Help 2013: Nemocnice potřebují vlídnější tvář

design help 2013Ve středu 22. května 2013 ožije kino Aero benefiční aukcí s podtitulem Design pomáhá, jejímž pořadatelem je občanského sdružení „Design Help, za nemocnice vlídnější". Již v loňském roce představilo kolekci unikátních objektů na motivy neurologie, které se nyní budou dražit. Výtěžek bude v plné výši využit na projekt úpravy interiéru Neurologické kliniky nemocnice Motol.


Výběr předmětů, které se budou v pražském kině dražit, je velmi pestrý. Na své si přijdou zájemci poslední kolekce od dua Dechberoucí, skupiny MUCK i studia LLEV. Rovněž na akci najdou díla Borise Klimka, Jana Pavézky, Terezy Volné, dua Automatt a desítky dalších designových kousků z dílny českých i slovenských autorů.

Občanské sdružení „Design Help, za nemocnice vlídnější" podporuje, upravuje a rovněž se podílí na zkvalitnění nemocničního prostředí v zařízeních po celé České republice. Jako příklad může sloužit úprava chodby lůžkového oddělení Klinické hematologie Fakultní nemocnice Královské Vinohrady z roku 2011. Spoluautoři projektu jsou lidé, kteří na vlastní kůži okusili chlad a stísněnost nemocničních prostor a inspirování touto skutečností se snaží tato prostředí změnit, aby byla pro pacienty vlídnější. Mezi další členy sdružení patří také absolventi Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze.

design help 2013


V současné době připravuje občanské sdružení kultivaci interiéru čekáren a chodeb a také oživení grafického zpracování tiskovin pro Neurologickou kliniku 2. LF UK a FN Motol. Proč právě čekárny a chodby? Cílem umělců bude oživit a především zpříjemnit toto prostředí pacientům, ošetřujícím lékařům a sestrám, aby se v nich cítili dobře. Každý se dostane do situace, kdy čeká na vstupní vyšetření, léčbu nebo nějaký zákrok a právě tehdy velmi ocení, když si tyto chvíle bude moc zpestřit například četbou u speciálního čtenářského stolku, debatou nad kávou s blízkou osobou, nebo například surfováním na internetu.

Cena přestavby se předběžně odhaduje na 300 tisíc korun. Aby se mohla realizovat, pořádá Design Help benefiční aukci. Přes padesát předmětů, které se budou během večera dražit, má cenu od pár set korun až po desetitisíce. Nachází se mezi nimi šperky, sklo, porcelán, knihy, plakáty, šaty, saně, nábytek a další zajímavosti. Katalog dražených předmětů je k dispozici v elektronické verzi na oficiálních stránkách akce www.designhelp.cz. Pokud tě láká zúčastnit se, přijď 22. května 2013 do kina Aero. Program začne úderem půl deváté večer a bude jím provázet designér Pavel Polok a herec Divadla Vosto5 Ondřej Cihlář.

design help 2013



Text: Kristýna Šmejkalová
Foto: Design Help





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání