Českou secesní plastiku hostí nádherné prostory zámku v Troji

Okouzlující prostředí trojského zámku v těchto dnech snoubí díla těch nejznámějších, ale i zapomenutých secesních umělců, v čele s Josefem Václavem Myslbekem, s překrásnými rekonstruovanými sály barokní budovy ze 17. století. Probíhá zde totiž výstava nazvaná VÁŠEŇ, SEN A IDEÁL/Česká secesní plastika. Vy tak máte až do začátku listopadu šanci obdivovat kouzlo secese v kontextu 19. a 20. století.


Josef Mařatka, Quido Kocian, Bohumil Kafka nebo Jan Štrusa - jedni z nejvýznamnějších žáků českého proslulého neoklasicisty Josefa Václava Myslbeka. A právě díla jejich učitele i jich samotných, spolu s těmi méně známými a zapomenutými umělci jakými je například František Hošek, Vladimír Astl, Josef Kalvoda, Alois Rieber, Ladislav Kofránek nebo Jaroslav Krepčík, můžete nyní vidět na zámku v Troji.

Výstava nabízí průřez tvorbou osobností české plastiky přelomu století, jednak v pojetí Myslbeka, ale i v jeho naturalistických tendencích. Ve dvou patrech můžete zhlédnout žánrově i stylově podobné plastiky více či méně slavných jmen, a poznat tak taje jednoho z nejpůsobivějších uměleckých stylů vůbec.

Ve dvou patrech trojského zámku se můžete pokochat plastikami z materiálů, jako je bronz, patinovaná sádra, mramor nebo třeba mastek. Mezi exponáty nechybí vlastní podobizna Josefa Václava Myslbeka, podobizna profesora Antonína Friče od Bohumila Kafky nebo portrét redaktora Antonína Boučka od Jana Štursy.

Mezi sochami se objevují i takové, jako je Nemocné děvče nebo Děti od Ladislava Jana Kofránka, Den ze dne a Děti z Krakonoše od Ladislava Šalouna, Starý kůň Františka Uprky, ale také Sázavský vodník od Vilíma Amorta.

Opravdové poklady se pak nacházejí ve druhém patře výstavy. Obdivovat tu můžete Hudbu, IV. Náčrt od Myslbeka, Snění – Podobiznu Mandy Skůčkové od Ladislava Šalouna nebo jeho Dívčí akt. Od Bohumila Kafky je tu vystavena například plastika Věčné drama a od Jana Štursy dílo Před koupelí v moři.

Naprosto nádhernou kombinaci interiérů zámku a secesní klasiky by si neměl nechat ujít žádný milovník tohoto období. Jako bonus čekají návštěvníky naprosto monumentální fresky Habsburského sálu, čínské komnaty i výhled na překrásné zahrady rozkládající se v okolí.

 






Text: Tereza Netoličková
Foto: Tereza Netoličková





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání