Nepromeškej zajímavé výstavy, kterým brzy odzvoní

galeriePřemýšlíš, čím si zpestříš volný víkend? Galerie hlavního města Prahy pořádá mnoho zajímavých výstav, které stojí za pozornost. Jako dnešní tip jsme vybrali dvě - „Start UP: Středně velký plachý tvor“ a „Žena na Měsíci“. Ty budou v brzké době končit a byla by škoda, aby unikly tvé pozornosti.


Start UP servíruje Středně velkého plachého tvora
galerieDům u Zlatého prstenu láká návštěvníky na expozici Kateřiny Adamové, která dostala název „Středně velký plachý tvor“. Otevřena bude do 21. dubna 2013. Výtvarnice ve svých subtilních kresbách dlouhodobě dokumentuje transformaci sebe samé v umělkyni, ženu a matku. Pozoruhodné proměny, odlišné pohledy na život. V rámci projektu Start Up můžeš vidět sérii kreseb, v nichž zastává rovnou hlavní roli, ale zároveň ji doprovází její alter ego v podobě středně velkého plachého a někdy i agresivního tvora. Každý z nás takového bezpochyby má.

Adamová svou tvorbou demonstruje sklon člověka ke grotesknímu propadání a zabředávání do svých problémů. Sama k tomu prozradila: „Snažila jsem se reagovat na svou vlastní transformaci, a to s notnou dávkou humoru, vzhledem k vážnosti situace.“


Na Měsíci nebyl jen Armstrong
galerieVe druhém patře Staroměstské radnice se až do 5. května 2013 nachází výstava „Žena na Měsíci“, jejíž autorkou je Pavla Sceranková. Jedná se o první větší expozici této umělkyně v Praze. Tematicky navazuje na projekt „Zpráva z neokortexu“, ten výtvarnice prezentovala před dvěma lety pro Galerii hlavního města Prahy v rámci cyklu Start Up.

Sceranková se ve své tvorbě zaměřuje na paměť a výzkum lidského vnímání. Tyto dvě oblasti jí fascinují natolik, že se snaží o zachycení skutečnosti, jak vzniká vizuální zkušenost a snaží se o její rekonstrukci. Umělkyně se inspirovala němým filmem Fritze Langa z roku 1929, podle něhož nese expozice název. Kromě titulu má výstava i snímek společný i leitmotiv – (ne)schopnost lidské komunikace. Pavla se snažila zachytit cestu, kterou se jako poutníci časem rozhodneme podniknout, stejně jako snahu a pochopení našeho soukromého vesmíru. Dílo nabízí divákům vizuální experimenty, přepisuje vjemy odehrávající se v lidském mozku do konstelace znaků a svébytných tvarů.

 


Text: Kristýna Šmejkalová
Foto: Oficiální foto pořadatele





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání