Slavík 2012 přinesl překvapivé výsledky a šokující projevy

Český slavík 2012V sobotu 24. listopadu byly ve Státní opeře Praha udělovány hudební ceny ankety Český slavík. Organizátoři měli plné ruce práce, aby padesátý ročník od těch předchozích ozvláštnili a vyzdvihli. K údivu všech byl nakonec celý večer protkán řadou překvapivých událostí, některé však byly zcela neplánované. S jistotou lze tedy potvrdit, že 50. Slavík se do historie zapsal jako málokterý.


Slavnostním večerem provázel přítomné hosty i diváky u televizních obrazovek moderátor Ondřej Brzobohatý, který zahájil program netradičním vystoupením. Ani tentokrát nechodili tvůrci pro hlavní námět příliš daleko - konec světa se blíží, tak proč toho nevyužít. Brzobohatý tak hned v úvodu vyzval letošní vítěze: „Zkuste na to myslet při svých děkovných řečech, může to být naposled!“

Vzápětí se na pódiu objevil stále svěží Karel Gott a s půvabnou Gábinou Gunčíkovou zazpívali duet „Nic nás nezastaví“, který mohou fanoušci slyšet také na jejich aktuálním společném turné. Gunčíková předvedla, že jí místo vedle Gotta právem náleží a pěvecky se stále zdokonaluje. Jediné výhrady by mohli mít módní návrháři k její róbě. Zelené krajkované šaty vypadaly na první pohled fantasticky, během vystoupení, kdy světla na jevišti rýsovala především nohy pod nimi, vypadala jako polonahá.

Český slavík 2012V kategorii Zpěvačka roku se do první šestice probojovaly Monika Absolonová, Lucie Bílá, Ewa Farna, Anna K, Aneta Langerová a Lucie Vondráčková. Bronzovou příčku získala nadšená Ewa Farna. Druhé místo obsadila Lucie Vondráčková, která poděkovala za podporu svým fanouškům, rodině i manželovi a prozradila, že na příští rok připravuje nové turné. Peter Nagy pak vyhlásil vítězku této kategorie, kterou se stala Lucie Bílá. Mile překvapená zpěvačka pronesla: „Patnáct slavíků? Když jsem dostala prvního, tak jsem si říkala - hurá, že je tady tolik novinářů, to si musím užít, další už nebude.“ Vzápětí však Bílá trochu zvážněla a vyjádřila poděkování a podporu nemocné herečce Jiřině Jiráskové.

Dalším hostem večera byla Marta Jandová, která za klavírního doprovodu Ondřeje Brzobohatého zazpívala průřez známými hity skupiny Olympic. Na závěr vyjádřila umělcům svůj obdiv za dlouholeté přátelství, neboť kapela letos oslavila padesát let svého působení. Cenu Slavíci bez hranic přezvala již tradičně slovenská skupina No Name, která se tentokrát dostavila osobně. Svým fanouškům pak poděkovali krátkou básničkou.

Na pódiu se pak objevil ředitel Rádia Impuls, který přišel oznámit, jakou píseň zvolili jejich posluchači za svou nejoblíbenější. Nejdříve však uvedl: „Impuls ji začal hrát jako první a hrajeme ji stále. Těší se velké oblibě posluchačů, nikoli však politiků.“ Vítěznou skladbou se stala „Pánubohudooken“ v podání Tomáše Kluse a Jirky Kučerovského. Klus nepostrádal svůj obvyklý smysl pro humor a skromnost. Snažil se upozornit na skutečnost, že Česko nepotřebuje svého hrdinu, aby mohla nastat v naší zemi revoluce a změna k lepšímu. Každý by měl začít sám u sebe.

Osvěžujícím hostem byla zpěvačka Celeste Buckingham, která zazpívala song „Run Run Run“. Umělkyně vsadila na přirozenou krásu a na pódiu vystupovala dokonce bosa. Je dokonalou ukázkou toho, kam se člověk může dostat, pokud má talent a dar, kterých si všimnou ti správní lidé. Po krátké přestávce navázali svým vystoupením Mandrage se songem „Šrouby a matice“.

Český slavík 2012Následně už se přešlo na vyhlašování kapel. Mezi top 6 nejlepších se probojovali Chinaski, Kabát, Kryštof, Mandrage, Nightwork a Olympic. Třetí příčku obsadili Chinaski, kteří i letos vyrazili na své tradiční klubové turné. Druhé místo patřilo kapele Nightwork. Ti svůj projev ve zkratce zaměřili především na odpor proti komunismu a STB. Zlato v této kategorii patřilo i letos skupině Kabát. „Tak já si pospíším, když má být ten konec světa, tak ať to tady neprokecáme,“ vtipkoval Pepa Vojtek v děkovném projevu.

Originální show předvedla kapela Nightwork během dalšího vystoupení - oblečeni v krojích a za doprovodu dechových nástrojů zazpívali píseň „Tepláky“ v upravené lidové verzi. Členové skupiny tak předvedli, že mají stále dost nápadů, jak publikum šokovat. Karel Gott následně předal na pódiu cenu v nové kategorii Hvězda internetu 2012, kterou se stala skupina Charlie Straight. Titul Skokan roku za letošní rok získala kapela Eddie Stoilow. Nejlepším videoklipem vysílaným na MTV se stal song „Tepe srdce mý“ zpěvačky Terezy Kerndlové.

Po vystoupení Ewy Farne se již dostalo na nejočekávanější kategorii Zpěvák roku. Mezi finální šesticí se umístili Michal David, Vojta Dyk, Karel Gott, Tomáš Klus, Petr Kolář a Daniel Landa. K velkému překvapení získal bronzové ocenění Daniel Landa, větší šok však následoval ve chvíli, kdy se zpěvák, který se těmto akcím rád vyhýbá, skutečně objevil na pódiu v rukách s černým kohoutem. Já vás zdržím o maličko déle, ale ne úplně dlouho, není to ani k vám, ale taky, je to na obrazovky. Chtěl bych vysvětlit, proč kouzelník Žito a ne Daniel Landa, proč už mám toho všeho dost. Člověk dělá desky, vy si je pálíte, budiž, to je vaše věc. To, jak o nás píšete, to je na poblití," začal svůj projev Landa.

Český slavík 2012Když budete psát o Žitovi, tak jak byste mi to neřekli do ksichtu, tak přijdu a do toho ksichtu vám naplivu, to si pište. Další věc: fotky - ne! Nejsem veřejnej majetek. Až půjdu s dětma do zoo, nejsem Landa, jsem Žito, fotky ne. Jednou stačí, podruhé už ne a potřetí uvidíte. Proč končím s hudbou? Protože jsem se tak akorát naplnil. Jsou tady větší borci, který na to mají energii, Tomáš Klus, Karel Gott... já už jsem napsal čtyři sta nebo tři sta písniček, už toho mám po krk všeho. Víte, kdy jsem se rozhodl? Takhle koukám na ty lidi po opeře, jak tleskají. Já jsem si myslel, že tou operou změním svět, každej umělec si musí myslet, že písní změní svět, takže jsem psal operu Klíč králů, pak jsem koukal na to publikum a došlo mi, že se vůbec nic nestane. Nic nezměním. Takže jsem seděl v Itálii a říkal jsem si: má to smysl do prdele? Dvacet let dělám hudbu a stejně se tu volej komunisti," uzavřel zpěvák a odešel.

Publikum bylo chvíli v šoku. Když se na pódiu objevila modelka Pavlína Němcová, aby vyhlásila stříbrného slavíka, vstřebávali další nečekanou událost - byl jím Karel Gott. Naše poselství není jen o tom hezky zazpívat a přinést kousek radosti. Musíme reagovat i na situaci - politickou a společenskou. Využiji toho, že mě nemůžou vystřihnout, a řeknu to naplno," prohlásil zpěvák. Vzápětí ho přerušil gong, proto se jen mile usmál a odešel. Bylo by však nesmírně zajímavé, slyšet ten večer i jeho názor na věc. Zlatým slavíkem se stal Tomáš Klus, který byl tak zaskočen, že na pódiu málem ztratil řeč. Nakonec však poděkoval Karlu Gottovi za inspiraci a pokoru, které ho svým vystupováním naučil.

 

Objevem roku se stala skupina Koblížci. Umělci však předvedli, že příliš výřeční nejsou. Slavnostní vyhlášení uzavřelo nejvyšší ocenění, a sice Absolutní slavík. Tím se stala Lucie Bílá se 44 976 body.


Text: Kristýna Šmejkalová
Foto: Kristýna Šmejkalová





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání