Mladí talentovaní spisovatelé pokřtí své první povídky

Ti, kteří kradou mangoLiterární akademie Josefa Škvoreckého pomáhá s prvními krůčky začínajícím spisovatelům. Někdo má umělecké střevo od narození, jiný nejdříve musí pochopit, jak se svým talentem správně pracovat. Dvacet mladých spisovatelů a spisovatelek dostalo příležitost, aby se poprvé prezentovali veřejnosti. Jejich společné dílo, které vzniklo pod vedením Reného Nekudy, se jmenuje TI, KTEŘÍ KRADOU MANGO.


Na počátku všeho se zrodil neobyčejný nápad – představte si exotické ovoce. Mango. Každý ze spisovatelů hledal inspiraci ve svém vlastním životě. Postupně se skládalo písmenko k písmenku, až se pomalu vytvářely samostatné příběhy s literárními hrdiny, kteří mají svůj život, povinnosti, radosti i starosti. Spisovatelé jim kladli do cesty různé nástrahy, vedli je do konfliktních situací a lámali si hlavu, aby jejich dílo přineslo nějaké zajímavé vyvrcholení a poučení.

René Nekuda, který na Literární akademii vyučuje seminář Tvůrčího psaní, je povzbuzoval a trpělivě jim radil s jejich strastmi. Ze vzniklých děl vznikla sbírka příběhů nazvaná „Ti, kteří kradou mango“. Slavnostní křest této knihy bude 14. listopadu od 18 hodin v galerii GATE nacházející se v Husově ulici 21 v Praze.

Ti, kteří kradou mango„Knihu vnímám jako dokument začínajících českých autorů – čeho si ve svém okolí všímají, co v sobě řeší za témata, případně co rádi čtou. Dvacet odvážných spisovatelů odvedlo skutečně zajímavou práci, která se zařadí do celku mapování nejlepších povídek z mých kurzů tvůrčího psaní. Dohromady tvoří pestrobarevnou sbírku, která by měla potěšit, rozesmát či donutit k přemýšlení širokou škálu lidí. Doufám, že příští rok bude tento časosběrný projekt pokračovat dál, protože se domnívám, že i zatím neznámá jména mohou být zajímavá,“ prozradil k tomuto projektu René Nekuda.

Sbírku pokřtí dvě významné osobnosti literárního světa – spisovatelka knih pro děti a mládež Ivona Březinová a držitel několika cen Magnesia Litera, spisovatel a básník Radek Malý. Knihu vydá nakladatelství Young Books. Jedná se o první české výlučně elektronické nakladatelství. Toto dílo je první vlaštovkou z plánovaného cyklu, který bude každý rok mapovat prvotiny absolventů kurzů Tvůrčího psaní. Ti, kteří přijdou mladé umělce podpořit, se mohou na místě zapojit do soutěže o elektronické čtečky PocketBook.

 



Text: Kristýna Šmejkalová
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání