Víno dozrálo, je čas na oslavy

S babím létem přichází čas slavností sklizně vinné révy. Novou sezonu tak přivítá nemálo tradičních vinobraní spolu se spoustou doprovodných programů. Kulturní servis Puls pro vás vybral několik zajímavých akcí, na kterých by milovník vína  a zábavy rozhodně neměl chybět. Vinařské slavnosti nalezneme po celém Česku a začínají již příští týden!


Karlštejnské vinobraníKARLŠTEJNSKÉ VINOBRANÍ
Historická akce na hradě Karlštejn spojena s vinařskými tradicemi vinobraní započne 29. září 2012. Dvoudenní slavnost bude probíhat za přítomnosti císaře Karla IV. a císařovny. Doprovodný program přinese množství jedinečných koncertů, vystoupení, jarmarků, turnajů a přehlídek. Gurmáni si jistě nenechají ujít kulinářské speciality, vepřové hody a ochutnávky vín a burčáku. Pro návštěvníky je zároveň od 1. 9. 2012 připravena retrospektivní výstava fotografií Karlštejnského vinobraní za 15 let, která je zcela zdarma. Vstupenka za oba dny vinobraní stojí 200 Kč, vstupné pouze na neděli 100 Kč. Podrobnější informace o programu naleznete na stránkách www.karlstejnske-vinobrani.cz.

Lázně HodonínLÁZNĚ HODONÍN
Lázně Lednice a město Hodonín pořádají již 5. ročník lázeňského vinobraní. V sobotu 22. září se v areálu lázní můžeme těšit na lidové tradice, které sebou přinesou poutě, jarmarky, žehnání vína a další neopakovatelný program. Město Skalica a region Slovácko také podpoří akci svými dobrotami a  hrozny. Z hudební scény se nám představí kapela The Rockset, Bobr a tanečníci Verbuňku. Lázeňské melodie a oplatky rozhodně nebudou chybět. Další informace na www.laznehodonin.cz/kalendar.

Vinotéka Karla IV.VINOTÉKA KARLA IV.
Česká Třebová zve od 21. září do 23. září na tradiční českotřebovské vinobraní. Staré náměstí nabídne opravdu bohatý a různorodý hudební program. Rybičky 48, Mr.Cocoman a Kary, Promile, Tichá dohoda, Dragon, Párlet, Rangers band a mnoho dalších rozezvučí tóny do širokého okolí. Dále ohňová show, orientální tance nebo vystoupení taneční školy Česká Třebová jistě zaujme. Tradiční staročeský jarmark, ukázky řemesel, moravské trdelníky, opékání selete, jihočeské uzeniny a tombola se budou konat za každého počasí! Vstupné je zcela dobrovolné. Oficiální stránky www.vinobrani.unas.cz.

Mělnické vinobraníMĚLNICKÉ VINOBRANÍ
Město Mělník pořádá tradiční třídenní slavnost vinařů od pátku 21. září do neděle 23. září. Akce bude probíhat na několika scénách. Degustaci a koštování vína a burčáku bude doprovázet bohatý hudební program, mezi kterým se můžeme těšit například na skupiny Chinaski a Mandrage. Dále dobové tance, historický šerm, jarmark a další. K vrcholu sobotní akce se zařadí velkolepá nebeská show, ohňostroj. Mělnické vinobraní myslelo i na děti, a tak připravilo program také pro ně. Loutkové divadlo souboru Javajka Neratovice společně s pohádkami pro malé i velké. Milovníci country a folku se budou moci účastnit country bálu. Vstupné pro děti do 12 let na 3 dny činí 50 Kč, plná vstupenka 200 Kč.  Podrobný program naleznete na www.melnicke-vinobrani.cz.

Vinobraní s králem vínVINOBRANÍ S KRÁLEM VÍN

Pražský Eden ve Vršovicích pořádá 21. 9. slavnosti vína. Vinobraní se bude odehrávat uvnitř nákupního centra Eden. Jednotlivá vinařství se budou prezentovat v samostatných stáncích, kde budou mimo jiné doporučovat také vhodné sýry, aby s vínem vytvořily dokonalou harmonii a chuť. Hudební scénu obsadí cimbálová kapela  a folklorní taneční kroužek. Pódium si budou si střídavě propůjčovat s jednotlivými vinaři a dalšími hosty. Bližší informace na www.wineofczechrepublic.cz.

Bzenecké vinobraníBZENECKÉ VINOBRANÍ
Od pátku 21. 9. do soboty 22. 9. propukne 20. ročník Bzeneckého Krojovaného Vinobraní! Ochutnávky vín a burčáku doprovodí tradiční jarmark, zábavné atrakce a občerstvení. V prostorách bzeneckého zámku představí umělci svá díla na slavnostní vernisáži VIII. ročníku výstavy ,,Bzenecký výtvarný podzim“. Další doprovodný program nabídne například střelbu z historických děl, vystoupení ZUŠ Bzenec, loutkové divadlo, dětský rytířský turnaj, řemeslný jarmark a spoustu dobré muziky.
Další informace o akci najdete na stránkách města Bzence www.bzenec.cz.

LITOMĚŘICKÉ VINOBRANÍ
Litoměřice oslaví sklizeň vína nejen koštováním vín a burčáků, ale především hudebně. Od pátku 21.9. do soboty 22.9. se na Mírovém a Tyršově náměstí vystřídají skupiny jako Roxette revival, Petr Spálený & Apolo Band, Taxmeni, Michal Hrůza a kapela Hrůzy, Big Band Bonit a mnoho dalších. Historický průvod se odehraje v sobotu od 14. hodin. Závěrem vinobraní propukne Ostrovní festival.  Vstupné na vinobraní je zcela zdarma. Informace ohledně programu naleznete na stránkách www.vinobranilitomerice.jasnet.cz.

 



Text: Kristýna Kubišová
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání