19. ročník leteckého víkendu CIAF v Hradci Králové je už minulostí

Letecký denKdo vyrazil ve dnech 8. a 9. září do Hradce Králové, kde se uskutečnil další letecký víkend CIAF, rozhodně nelitoval. Návštěvníci se dobře bavili nad ukázkou různých typů akcí, jako je například hašení požáru či záchranná operace. Na své si přišli i fanoušci akrobacie, zkušení piloti předváděli ve vzduchu takové kousky, až se tajil dech.


První den přinesl hlavně počasí s vysokou oblačností a dobrou viditelností. Ve vzduchu i na zemi se představilo 70 strojů akrobatických skupin a armád z 12 evropských států. Na show zamířilo i kompletní letectvo Armády České republiky.

Letecký denNávštěvníci mohli vidět také záchrannou operaci vrtulníku Sokol a v druhé ukázce hašení v akci. „Náš blok zabere v letovém programu zhruba hodinu," sdělil Stanislav Jirák z olomouckého velitelství vzdušných sil. Sólové vystoupení měla například i slovenská stíhačka MIG-29 AS, ale největším tahákem byl MIG 15 z Polska. Jde o letoun, který se nesmazatelně zapsal do historie letectví nejen u nás. Tento model poprvé vzlétl již v roce 1947 a byl to jeden z prvních proudových letuschopných letounů se šípovitou geometrií křídel.

Mezi letadly a vrtulníky, které předváděly prvky vrcholné pilotáže, byly například letouny MIG 29 slovenských ozbrojených sil nebo letoun belgické armády F 16, který pilotoval velmi mladý pilot se zkušenostmi z Afghánistánu. Rychlé a dynamické dvacetiminutové vystoupení rozdělené do dvou částí předvedla špičková francouzská akrobatická formace Breitling Jet Team z Dijonu, jež lítá na L 39 Albatros, a dokonce tento team mohli lidé vidět na obloze již v pátek, kdy mimořádně přelétali nad Prahou.

Letecký denBez pochyby fantastickou show ukázaly teamy The Flying Bulls z České republiky nebo Krila Oluje z Chorvatska, kde se při některých kouscích tajil dech. Lidé jen žasli, čeho jsou piloti schopni. Podle mého osobního dotazníku se návštěvníci nejvíce těšili na Baltic Bees Jet team z Lotyšska, kteří tu vystupovali i minulý rok. Podle jejich jména „včely“ mají zbarvené i letouny a je to opravdu pastva pro oči.

Letecký den měl i řadu překvapení - například výstavu armádních nákladních aut, armádní letouny České republiky, které si mohli zájemci prohlédnout i zevnitř, a v neposlední řade i bojová vozidla zasahující v Afghánistánu. Letošní CIAFu se velice povedl jak po organizační stránce, tak i po té programové. Akci si příští rok nenechte určitě ujít, vřele doporučujeme.

 



Text: Luboš Kováč
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání