Pražská muzejní noc ožije v sobotu už podeváté

Pražská muzejní noc 2'012Populární akce Pražská muzejní noc se uskuteční v sobotu 9. června již podeváté. Od 19 do jedné hodiny po půlnoci mohou zájemci navštívit šedesát pět objektů devětatřiceti pražských muzeí, galerií a dalších institucí. Také letos bude vstup a doprava zdarma a jednotlivá místa nabídnou i bohatý doprovodný program. O podrobnostech hovořili zástupci pořadatelů na tiskové konferenci.


Pražská muzejní noc je tradičně vrcholem Festivalu muzejních nocí a opět ho pořádá Národní muzeum, Dopravní podnik hl. m. Pražská muzejní noc 2'012Prahy a Asociace muzeí a galerií ČR ve spolupráci s dalšími institucemi. „Ten program opět nabobtnal, a tak se letos zapojí už třicet devět muzeí a institucí,“ řekl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Ten také přislíbil, že v průběhu sobotního večera se lidé mohou dočkat jednoho překvapení na webu www.muzeum3000.nm.cz. „Historická budova Národního muzea je zavřená, ale umožníme se zájemcům do ní podívat online, a to ve 22.22 hodin speciální reportáží, která odhalí skryté tajemství budovy,“ dodal Lukeš.

Právě zmíněné stránky spolu s oficiálním webem akce www.prazskamuzejninoc.cz budou během sobotního večera návštěvníkům plně k dispozici a aktualizovány, stejně jako facebooková stránka akce. Zájemci mohou získat informace také sejmutím QR kódů. K dispozici bude samozřejmě tištěná brožurka, jejíž online verze už na oficiálních stránkách visí.

Nedílnou součástí Pražské muzejní noci jsou speciální autobusové linky, které tradičně zajišťuje Dopravní podnik hl. m. Prahy. „V síti účelových linek nedochází k žádným výrazným změnám. Jezdit bude od 18.30 do 1.15 hodin deset speciálních linek, z nichž devět vyjíždí z centrální zastávky na Staroměstské, desátá pak pojede od MeetFactory na Zlíchově. Dopravu budou zajišťovat kompletně nízkopodlažní vozy, kterých bude dvaašedesát. V rámci Pražské muzejní noci bude také prodloužen provoz metra až do jedné hodiny ranní. Tramvajovou dopravu posílíme v noci druhými vozy,“ řekl k přepravě během sobotního večera a noci zástupce DPP Miloš Trnka.

Pražská muzejní noc 2'012Koordinátorka Pražské muzejní noci Ivana Havlíková pak zmínila některé zajímavosti letošního ročníku. „Hlavní na celé akci je ona neopakovatelná atmosféra a vstupné i doprava zdarma. Jen při návštěvě Národní kulturní památky Vyšehrad a Staroměstské mostecké věže zaplatí zájemci symbolické vstupné. Svůj program si mohou lidé sestavit na stránkách pomocí aplikací „mojemuzeum“ a „mojenoc“. Loni jsme na akci zaznamenali 180 tisíc návštěvnických vstupů,“ uvedla Havlíková a doplnila: „Připraven je také bohatý doprovodný program včetně toho pro děti, přičemž letošní ročník se nese ve znamení chemie a fyziky.“

Chemické a fyzikální pokusy jsou připraveny v Nové budově Národního muzea, Národním pedagogickém muzeu i v muzeích Přírodovědné fakulty Univerzity Karlovy na Albertově. V Muzeu Policie ČR se návštěvníci mohou stát na chvíli i detektivy při akci „Zločin v přímém přenose“, ale dozví se také více o práci záchranářů a kynologů. Připravena je na mnoha místech řada workshopů či hudebních vystoupení. Do ulic se mohou v sobotu vydat také neslyšící, pro něž budou nachystány na některých místech speciální akce a prohlídky. Židovské muzeum začíná tradičně kvůli zachování duchovních zvyklostí až ve 22.30 hodin. Komu se nebude chtít ani v jednu domů, může se vydat na after party do MeetFactory, která má být otevřena až do třetí hodiny ranní.

 



Text: Pavel Urban
Foto: Oficiální stránky akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání