Zažijte pestrý svět POTMĚ na vlastní kůži

SvětluškaJaké to je vnímat svět bez pomoci jednoho z nejdůležitějších lidských smyslů – zraku, si můžete sami vyzkoušet v dnes už velmi dobře známé kavárně POTMĚ. Ta 6. června od 13 hodin už poosmé otvírá své dveře na Ovocném trhu.


Kavárnu, ve které si neuvidíte ani na špičku nosu, slavnostně otevře patronka nadace Světluška Aneta Langerová s Jiřinou Bohdalovou a Simonou Stašovou. Tradičně se o vás v kavárně postará tým zkušených nevidomých hostesek, průvodců a číšníků. Ochutnat můžete šálek vyhlášené černočerné kávy, svou návštěvou přispějete stokorunou na konto sbírky Světluška a na památku si odnesete nejen hrneček, ale především neobyčejný zážitek.

Světluška„Přiznám se, že se těším více než kdy dříve - na setkávání s vámi, na nevidomé kavárníky, na hraní a obsluhování potmě (zase si to zkusím)… i na tu tmu, se kterou jsem se za posledních 7 let dost sblížila a musím říct, že umí být i neobyčejně barevná. Pomáhá mi nevidět věci černobíle, to mě obohacuje," říká o neobvyklém projektu Nadačního fondu Českého rozhlasu jeho patronka Aneta Langerová.

Už sám o sobě silný zážitek podpoří i zajímavý doprovodný program. Den POTMĚ s Anetou proběhne hned 6. června, tedy v den otevření, a těšit se z ní můžete po celý den. Na střeše kavárny potom vystoupí Ivan Hlas spolu s nevidomým zpěvákem Lukášem Kakarou, a to 13. června od 17 do 19 hodin. Jak se cvičí největší pomocníci nevidomých – vodící psi, se můžete dozvědět v pondělí 11. června opět od 17 do 19 hodin.

A pozor! Nejen pražané mají letos možnost zavítat do kavárny POTMĚ. V úterý 19. června ve 13 hodin proběhne křest autobusu, který kavárnu POTMĚ přiveze do regionů České republiky. Jako první nastoupí na palubu po boku Anety Langerová například Jiří Macháček, Saša Rašilov, Vanda Hybnerová, Ondřej Brzobohatý, Tonya Graves, Anna Polívková, Bára Hrzánová, Jolana Voldánová, Lucie Výborná, Petr Rajchert nebo Vladimír Kořen.

Světluška„Svět bez barev a světla může být nečekaně laskavý, plný vjemů, pocitů a inspirace, a proto se lidé do kavárny každý rok vrací. Abychom tento nevšední zážitek zprostředkovali také lidem mimo Prahu, postavili jsme Kavárnu POTMĚ na kola a pošleme ji do světa. Historicky první zatemněný autobus s kavárnou, ve které vás obslouží nevidomí, postupně navštíví všechny regiony v České republiky," prozradila Martina Kaderková, ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu.

Pokud nestihnete kavárnu navštívit, ale chtěli byste Světlušku podpořit, není nic jednoduššího, než kdykoliv v průběhu roku poslat dárcovskou sms na číslo 87 777 ve tvaru DMS SVETLUSKA (1 DMS = 30 Kč, Světluška obdrží 27 Kč), nebo ve tvaru DMS ROK SVETLUSKA (pravidelná měsíční podpora Světlušky ve výši jedné DMS po dobu jednoho roku). Sbírkové konto Světlušky deset devítek" 99999 99999/0100 je rovněž otevřené po celý rok.

 



Text: Tereza Netoličková
Foto: Světluška (Martina Kaderková; Khalil Baalbaki)





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání