Praha v hledáčku AJPhonu má svou vlastní výstavu

AJPhone - PrahaPři chůzi po Smetanově nábřeží narazíte na Restaurant & Cafe Phenix. Pokud se rozhodnete si zde udělat zastávku, můžete se kromě dobrého vína nebo vodní dýmky potěšit pohledem na fotografie Alžběty Jungrové. To by samo o sobě nebylo nic výjimečného, kdyby ony fotografie nebyly pořízeny mobilem. Ocitnete se na výstavě AJPhone – Praha.


Zapomeňte na drahé fotoaparáty. Fenoménem dnešní doby je focení na telefony. To by mohlo být stručné sdělení výstavy, která je k vidění od 17.4. v galerii na pravém břehu Vltavy. Známá reportážní fotografka, jež má za sebou spolupráce s deníky MF Dnes, Hospodářskými i Lidovými novinami, už v minulosti dokázala, že bravurně ovládá zrcadlové fotoaparáty. Tentokrát jí však nešlo tolik o perfektní kvalitu jako o úhel pohledu na okolí. Sama tento projekt popsala: „Moje práce mě nesmírně baví a iPhone pro mne je jednou z variant, jak posunout a odlehčit focení.“ Nafotila tak snímky míst, kolem kterých Pražané denně chodí, ale nezastaví se. Fotografka si pohrávala především se světlem, které vykouzlilo skvělou atmosféru.

AJPhone - PrahaAlžběta Jungrová se řadí k výrazným fotografickým osobnostem zejména v oblasti reportážní fotky. Na rozdíl od svých běžných pracovních projektů zde měla více prostoru pro odlehčení. V minulosti spolupracovala zejména na projektech v rozvojových zemích. Při svém cestování fotila děti nemocné AIDS, pákistánské překupníky heroinu nebo nepokoje v ulicích Pásma Gazy. Své práce se vzdát nechce, mluví o ní se zapálením a patřičnou pokorou: „Dokumentarista sice nevytváří situace, které fotografuje, ale vytváří konečný obrázek. On určuje, co fotografovat, kam zamířit objektiv, kdy zmáčknout spoušť. Pozoruji. Prodávám svou výpověď o tom, co se děje.“ Získala několikrát ocenění Czech Press Photo, jež je českou verzí slavné světové soutěže World Press Photo.

Od camery obscury, přes fotoaparát na film, až po takzvané zrcadlovky. Variant pro zachycení okolí je nespočet. Iphony jsou skvělou variantou, když chcete skloubit výhody telefonu a fotoaparátu. Tento chytrý mobil umožňuje snímat obraz v několika přednastavených režimech a následně ho upravit. Třeba se necháte výstavou AJPhone – Praha inspirovat a jakmile vyjdete z galerie, vašemu hledáčku učaruje Karlův most a odrazy světla na Vltavě.

 

 



Text: Sylvie Zapletalová
Foto: Media Report





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání