Jack Kerouac aneb Večer s americkou literaturou

Večer s americkou literaturouLiterární akademie – soukromá vysoká škola Josefa Škvoreckého pořádá 12. dubna zábavný pořad s americkou literaturou, tentokrát zaměřený na spisovatele Jacka Kerouaca. Letos uplyne padesát pět let od vydání jeho slavného románu Na cestě. Prozradíme vám podrobnosti o programu, pokud se chcete o Kerouackovi dozvědět více, podívejte se na přiložené video.


Další z Večerů s americkou literaturou je zaměřený na život a osobnost spisovatele Jacka Kerouaca a jeho dílo „Na cestě“ v originále „On the Road“. Literární akademie pořádá akci ve čtvrtek 12. dubna v Americkém centru na Praze 1. Program začíná v 17:30. Osobně se zúčastní Jiří Josek a Josef Rauvolf, překladatelé Kerouacových románů. Mezi hosty bude také amerikanista Jiří Hanuš a Petr Onufer, redaktor nakladatelství Argo, které vydává díla amerického spisovatele v češtině. Večerem bude provázet publicista a pedagog Richard Olehla, o doprovodný program se postarají studenti Literární akademie Josefa Škvoreckého.

Večer s americkou literaturouCílem komponovaných pořadů je, aby se široká veřejnost seznámila s klasiky moderní americké literatury, s jejími díly i kulturním a historickým kontextem doby, ve které byly knihy sepsány. Každý z Večerů s americkou literaturou je věnován aktuálnímu výročí konkrétního autora či některého z jeho děl. Pravidelně se účastní zajímaví hosté, kterými jsou významní překladatelé, pedagogové, publicisté, redaktoři a nakladatelé. Ti pohovoří nejen o životě a době, v níž autor žil, ale také o okolnostech vydání jeho děl. Někteří pak přidávají i osobní vzpomínky na totalitní dobu, kdy vznikaly první české překlady, a americká literatura nebyla v edičních plánech českých nakladatelství vítána.

Vstup na akci je zdarma, program bude v českém jazyce. Další setkání s literaturou z Ameriky se uskuteční na podzim, bude věnováno Williamu Faulknerovi. Zaujala vás tato akce? Podívejte se na krátké povídání Jiřího Joska o Jacku Kerouacovi a románu „Na cestě".

 



 



Text: Kristýna Šmejkalová
Foto: Americké centrum; Literární akademie





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání