Žluté lázně budou dějištěm pokusu o překonání rekordu

Žluté lázněPadne v areálu Žluté lázně v pražském Podolí světový otužilecký rekord? Odpověď zatím nezná ani plavkyně Alžběta Pourová, která na něj trénuje už od začátku zimy. Poslední únorový den se pokusí vydržet ve Vltavě co nejdéle. Její zatím poslední rekord padl naposledy ve Žlutých lázních před dvěma lety. Ve vodě tehdy plavala pětapadesát minut.


Rekord z roku 2010 ale není zapsaný v Knize rekordů a kuriozit, a to chce letos Alžběta Pourová změnit. „Trénuji celou zimu zhruba dvakrát týdně, a to i v době těch největších lednových mrazů. Jednou na mě při tréninku dokonce jedna paní zavolala záchranku, protože si myslela, že se topím,“ prozrazuje s úsměvem zkušená sportovkyně, která si pokus o rekord naděluje přesně v den svých dvaapadesátých narozenin.

Žluté lázněOtužování a plavání v ledové vodě se věnuje už přes třicet let a přitom její celoživotní koníček začal vlastně omylem. „Chtěla jsem jen tak zkusit, jak chladnou vodu vydržím, a zjistila jsem, že se mohu vlastně otužovat po dobu celé zimy, ačkoliv jsem byla původně spíš teplomilná,“ říká s úsměvem Alžběta Pourová. Češi jsou podle ní nejlepší otužilci. „Proč, to nevím, ale rozhodně vydrží ve vodě nejdéle. Kolegové ze zahraničí tam většinou jen vlezou a pak zase vylezou, zatímco my tam skutečně vydržíme plavat delší dobu,“ upřesňuje.

V knize rekordů, kterou vydává agentura Dobrý den z Pelhřimova, je stále zapsaný její čtyřicetiminutový výkon, jenž v roce 2006 skončil rozmrazováním přes speciální obleky horkou vodou. Od té doby se však mnoho změnilo, orad uzavírá Alžběta Pourová. Voda ve Vltavě má v těchto dnech kolem tří stupňů Celsia.

Pokus o rekord Ažběty Pourové se uskuteční ve Žlutých lázních ve středu 29. února v 9.30 hodin. Vstup je z parkoviště areálu. Podrobnosti najdete na www.zlutelazne.cz.

 


Text: Hana Tietze, mluvčí areálu Žluté lázně
Foto: Žluté lázně





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání