Cirkus Cirkus Festival patří mezi čtyři nejlepší cirkusy

Cirkus Cirkus FestivalZa dva týdny odstartuje v Praze velká přehlídka cirkusového umění. Na jednom místě uvidíte to nejlepší z drezúry, žonglování, ekvilibristiky i akrobacie. Kdo si asi letos odveze první cenu? Kulturní servis Puls, hlavní mediální partner akce, vás zve na zábavnou show, u kterého se rozhodně nudit nebudete. Za své hovoří i fakt, že Festival patří mezi čtyři nejlepší cirkusová vystoupení, jaká můžete v Evropě vidět.


Ve středu 1. února svolali organizátoři Cirkus Cirkus Festivalu tiskovou konferenci, aby představili koncept letošního programu a zprostředkovali malou ochutnávku velkolepé show, která bude v Praze k vidění od 15. února. Cirkusový stan stojí na Hagiboru už od loňského podzimu, kdy se tu pořádal Cirkus Cirkus Classic.

Cirkus Cirkus FestivalProgram zahájili mažoretky Pěvy Filípkové v modrých kostýmcích. Ačkoli na nich byla znát lehká nervozita, úsměv se jim ze rtů neztrácel. Poté přijel na motorce jeden z umělců - Robert Lagron. Profesionálně se vyhoupl ze sedla svého silného stroje a předvedl malou, ale velice pestrou ukázku ekvilibristiky. Té se věnuje už od svých pěti let, neboť tuto činnost provozoval i jeho tatínek.

Prezident festivalu Artur Kaiser prozradil, jaký ohlas má český Cirkus Cirkus Festival ve světě. „Nedávno jsme se vrátili z největšího cirkusu v Monte Carlu, kde cirkusoví znalci, odborníci a přátelé cirkusu zhodnotili, že tento pražský festival patří mezi čtyři nejprestižnější cirkusy v rámci celé Evropy. Česká republika má historicky podruhé velkou medaili, velkou cenu z Monte Carla. Účastnila se 36. ročníků a je smutné, že se o tom u nás vůbec neví.“ Když se moderátor Kaisera zeptal, co je na pořádání cirkusové show nejtěžší, odpověděl, že to je česká legislativa a spousta papírování.

Absolutní špičkou, na kterou se diváci mohou letos těšit, je prý dle očekávání vystoupení rodiny Casselly. Dle slov Artura Kaisera je jejich vystoupení světovou senzací. Za své hovoří i fakt, že si tato formace letos přivezla z Monte Carla zlatou medaili. „Na to, že zhruba za týden zamíří do Prahy s takovýmhle oceněním, jsme opravdu hrdí,“ dodal prezident festivalu.

Cirkus Cirkus FestivalV rámci třetího ročníku Cirkus Cirkus Festivalu zasednou v odborné porotě herečky Anna Polívková a Miluše Bittnerová, herci Pavel Liška, Karel Roden, Vladimír Kratina a Martin Zounar, zpěvačka Markéta Konvičková, zpěvák Bohuš Matuš a první novodobá miss Československa Ivana Christová. Předsedou poroty bude opět Bolek Polívka, který se této akce účastní pravidelně. Letošními moderátory budou Tereza Kostková a Petr Šiška. Ač se oba dobře znají, před kamerami společně ještě nevystupovali. Finálový večer s vyhlášením a předáním cen se bude tradičně zaznamenávat, vysílat v zahraničních televizích a vydávat na DVD.

Iva Frühlingová, která se tiskové konference také zúčastnila, prozradila, co dělala v loňském roce stráveném především v zahraničí. „Natočila jsem šest písní, jsou takové víc taneční. Hodně jsem cestovala, sepsala svou druhou knihu, která se bude jmenovat Příběhy ze showbusinessu a pak jsem připravovala projekt pro talentované děti.“ Na otázku, proč se Cirkus Cirkus Festivalu zúčastní, odpověděla: „Baví mě, že je cirkus taková nostalgie – člověk je na chvíli zase dítětem.“





Text: Kristýna Šmejkalová
Foto: Marta Dlouhá





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

 

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání