Be:šik nabídl zajímavá setkání nejrůznějších výrobců

Be:šikAkce Be:šik, která se uskutečnila v sobotu 30. června ve Žlutých lázních, byla určena pro české i slovenské návrháře a módní výrobce. Jednalo se o kulturně-prodejní akci. Kdo má rád ručně zhotovené výrobky, přišel si na své. Hlavním cílem celého projektu bylo podpořit originalitu jednotlivců a zabojovat proti konfekci.


Ráno sprchlo pár kapek, ale po zbytek dne krásně svítilo sluníčko. Na stáncích mohli návštěvníci najít originální kousky oblečení, vkusné a elegantní šperky, boty, hračky i šátky, nebo se potěšit domácí výrobou skvělých cupcaků. Já osobně jsem nejvíce ocenila ty borůvkové. Kdo šel kolem stánku, kde byly vystavené náušnice z peříček, náramky, čelenky a ozdoby do vlasů, neměl možnost jim odolat. Byla na nich vidět péče, s jakou je jejich výrobci připravovali. Je skvělé, že se zase vrací zpět čas, kdy byla rukodělba běžnou součástí našeho života. Dříve uměla téměř každá dívka háčkovat, drhat, plést, malovat i šít. Dnes bychom asi hledali dlouho tu, která tyto techniky ovládá.

Be:šikO hudební zábavu se postarala kapela Warsaw Women's Club, která zahrála několik pohodových písniček. Pro malé diváky bylo uspořádáno Loutkové divadlo. Děti se pohodlně usadily na připravenou deku a představení mohlo začít. Matyáš z divadelního souboru TY-JÁ-TR zahrál pohádku „O Jeníčkovi a Mařence“. Jeho vyprávění bylo poutavé, s krásnou ukázkou českého jazyka. Tento kudrnatý kluk na mě velice zapůsobil. Hraje moc rád a také se účastní projektu „Putování s huculem“. Po vzoru starých komediantů jezdí členové výběrových souborů od vesnice k vesnici s povozem taženým dvěma huculskými koňmi po Kokořínsku a hrají divadlo. Putování s huculem se letos uskuteční ve dnech 5. - 15. července. Výtěžek bude věnován hospicu Cesta domů.

Největší kulturní senzací bylo vystoupení, které předvedl Vitor Mendes. Jednalo se o Afro fitness cvičení, což je nový zábavný styl s využitím tradiční africké taneční techniky. Zlepšuje celkovou kondici, posiluje a formuje tělo a zároveň si užijete spoustu legrace. Sotva se spustila hudba, začal se Vitor kroutit a poskakovat tak ladně, že všichni přihlížející valili oči. Nakonec přemluvil ke cvičení i několik přítomných dam, které již za pár minut těžce dýchaly. Zaplatit si u něj měsíční lekci, byla bych rozhodně o hodně kilo lehčí.

Návštěvníkům Be:šiku jsme představovali projekt Splněné dětské přání. Naše ručně šité panenky sklidily velký úspěch. Zájemci si je mohli osobně vybrat a finančně přispět na další splněný sen. Malá Beátka pečlivě zvažovala svůj výběr. Nakonec u ní zvítězila panenka Magda s malým pejskem, kterou si k sobě šťastně tiskla. Ovšem radost z panenky nemusí mít jenom malé dítě. Sympatickou slečnu Lenku natolik okouzlilo naše miminko Vojtíšek, že ho stále obdivovala a chovala. S maminkou nám nakonec za Vojtíška přispěli chválihodnou finanční částkou.

Be:šikCo říci závěrem? Organizátorka se sice snažila, ale ačkoli byl do Žlutých lázní s letákem k Be:šiku vstup zdarma, dorazilo velmi málo návštěvníků. Zda za to mohla malá propagace akce, velké vedro nebo místo konání, to je otázkou. Výběr termínu hrál určitě také svou roli – mnoho lidí odjelo na víkend pryč, obzvláště pak rodiče s dětmi, kterým právě začaly prázdniny. Nápad však tato akce má a díky rozmanitým obchodníkům má návštěvníkům určitě co nabídnout. Držme palce, aby bylo další kolo úspěšnější.

Na příští Be:šík se můžete těšit v sobotu 4. 8. od 9 do 21hodin. Bude uspořádán v nádherném areálu pražské Botanické zahrady Na Slupi. Součástí doprovodného programu bude hudba, módní přehlídka, celodenní dětský program a česká móda. Nebude chybět ani naše Splněné dětské přání. Do té doby budeme mít ušité nové panenky, které potěší malé i velké. Jste srdečně zváni.


 

 



Text: Meggie
Foto: Meggie





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání