Splněné dětské přání – První je Vanesska a Michal David

Kulturní servis PulsNový projekt, který Kulturní servis Puls v posledních měsících pečlivě připravoval, byl odstartován. Dostal jméno SPLNĚNÉ DĚTSKÉ PŘÁNÍ a přesně to bude jeho cílem – plnit dětem jejich přání spojená s kulturou. První, komu chceme vnést radost do života, je malá Vanesska, která je maximálně zapálená do všeho, co souvisí se starým Egyptem a královnou Kleopatrou. Patronem tohoto přání se stal Michal David.


Kulturní servis Puls bude plnit první dětské přání. „Chceme vnést do života dětí radost, rozzářit jejich oči a vidět v nich spokojenost. To pro nás bude tou největší odměnou,“ říká Kristýna Šmejkalová, šéfredaktorka média.

SPLNĚNÉ DĚTSKÉ PŘÁNÍJako první byla do našeho projektu SPLNĚNÉ DĚTSKÉ PŘÁNÍ vybrána holčička Vanesska. Narodila se a vyrůstá v pohádkovém prostředí Máchova jezera ve Starých Splavech. Loni navštívila v Doksech putovní výstavu o egyptských faraonech. Vanesska začala chodit v září do druhé třídy, ale i se svým zdravotním problémem se skvěle zařadila mezi ostatní děti. Velice dobře se učí, nejraději má čtení, kroužek Všeználek a hraje na flétničku. Tato malá slečna má od svých čtyř let velmi silný osobní vztah ke starému Egyptu. Proto si velice oblíbila muzikál Kleopatra, který viděla doma na DVD již mnohokrát. Její bráška Tedík je ještě hodně malý, a tak se jejich rodiče musí pořádně ohánět, aby se o obě děti postarali.

Vanesska má problém s růstovým hormonem, který vznikl již v době, kdy byla u maminky v bříšku. Od tří let musí dostávat každý večer injekci do stehna, jinak by nerostla a zůstala by abnormálně malá. Léčení jí pomáhá, i tak je ale podle jejího lékaře velmi drobná a zhruba o dvacet centimetrů menší, než by měly děti v jejím věku být. Nese to statečně, občas ale nějaká ta slzička ukápne.

Kde se tvoří růstový hormon a jak se podává?
Růstový hormon je tvořen v podvěsku mozkovém (hypofýze) a hraje důležitou roli v regulaci tělesného růstu. Následkem nedostatku růstového hormonu je malá výška. Mezi jeho další úkoly patří také regulace metabolismu, cukrů, tuků a bílkovin. Léčba se musí zahájit vždy včas a trvat dostatečně dlouho, aby dítě mohlo co nejvíc vyrůst do odpovídající výšky. Růstový hormon je bílkovina. Podává se vždy každý večer v podkožních injekcích. Pravidelnost je pro dítě velice důležitá. Nejlepší doba pro aplikaci je před spaním, protože zhruba hodinu po usnutí je i ve zdravém organismu nejvyšší hladina růstového hormonu, zatímco po půlnoci jeho množství klesá. Aplikací před spaním se tedy napodobí přirozený rytmus produkce tohoto hormonu.

kulturní servis pulsVelkým přáním Vanessky bylo, aby jednou mohla na vlastní oči vidět v Divadle Broadway muzikál Kleopatra. Kulturní servis Puls jí splní tento sen spolu s prvním patronem projektu Michalem Davidem. A nejen to – Vanesska se také osobně setká s krásnou egyptskou královnou Kleopatrou, aby měla na představení opravdu nezapomenutelný kulturní zážitek. Držte nám palce! Brzy se dozvíte, zda se této holčičce její dětské přání splnilo a jaké dojmy si z živého představení odnesla.





Text: Meggie
Foto: Kulturní servis Puls; Oficiální stránky interpreta





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání