BoConcept představuje novou pohovku Ottawa od Karima Rashida oceněnou prestižní cenou Good Design

Kulturní servis Puls - Bo konceptPohovku Ottawa navrženou světoznámým designérem egyptského původu Karimem Rashidem představuje showroom dánské značky nábytku a doplňků BoConcept. Modulární organická pohovka Ottawa doplňuje stejnojmennou jídelní kolekci složenou z jídelního stolu, židlí a příborníku oceněnou prestižní cenou Red Dot Design Award.


Sofa Ottawa, kterou lze doplnit stejnojmenným odkládacím stolkem a minimalistickou Rashidovou stojací lampou B-Spline, je dostupná ve speciální plstěné látce luxfelt a v sametu. Pohovku Ottawa, jež letos získala uznávané ocenění Good Design, zmíněnou lampu i odkládací stolek Ottawa lze v České republice exkluzivně zhlédnout v showroomu BoConcept ve Vodičkově ulici v Praze.

Světově proslulý designér Karim Rashid chtěl při navrhování pohovky Ottawa změnit způsob vnímání a užití pohovky v interiéru. „Vycházel jsem z faktu, že většinu nábytku lze přizpůsobit různým prostorovým možnostem a příležitostem – stolky lze například rozložit a usadit k nim více hostů, police lze posunout, ale pohovky zůstávají většinou statické a bez života,“ vysvětluje Karim Rashid.

Pohovka Ottawa tak zcela nabourává tradiční pojetí modulárních pohovek a představuje naprosto revoluční řešení sedacího prostoru. Její jednotlivé části je možné použít jako solitéry, nebo je naopak zkombinovat, spojit dohromady a vytvořit tak relaxační prostor, který si může při posezení užít více osob. Ve všech případech vznikne unikátní a tvarem neopakovatelná pohovka. Díky svému zaoblenému tvaru a nekonečné modularitě a různým velikostem modulů se tato pohovka hodí do všech typů prostor v domech či bytech, ale i do kancelářských open-spaceů či veřejných prostor. Možné je přitom vybírat z deseti typů dílů organických tvarů s různě umístěnými opěrkami či bez, mezi kterými je například i taburet se zabudovaným tácem a USB nabíječkou. Ten skvěle doplní větší kompozici například právě ve veřejných prostorách či kancelářích a poslouží zároveň jako vestavěný odkládací stolek a ušetří tak další místo. Trojúhelníkový modul bez opěrky zase může posloužit jako sedací díl či taburet nebo jím lze vyplnit prázdný roh v místnosti a získat tak další samostatné místo na sezení.

 

Kulturní servis Puls - Bo koncept



Karim Rashid přiznává, že pohovku Ottawa navrhl tak trochu i pro sebe. „Díky své práci hodně cestuji a mé schůzky probíhají většinou v hotelových lobby, kavárnách nebo showroomech klientů. Na vlastní kůži tak pociťuji nedostatek fantazie, který nábytku v těchto prostorách vévodí,“ říká Karim Rashid. Křesla v hotelových lobby jsou podle Karima Rashida například vždy umístěná daleko od sebe, navíc s naddimenzovanými konferenčními stolky, které naproti sobě sedícím hostům překážejí v komunikaci.

A právě způsob, jakým spolu lidé při sezení komunikují, byl pro designéra pohovky Ottawa velkou inspirací. „Není možné normálně a příjemně komunikovat s někým, kdo sedí skoro čtyři metry od vás, navíc u těžkého modernistického stolu. Chybí zde pocit intimity,“ říká Rashid, který si díky své introvertní designérské profesi potřebu soukromí uvědomuje.

Zároveň však s nekonečným dosahem wi-fi a trendem mobilních kanceláří vnímá čím dál větší potřebu lidí pracovat doslova kdekoli na veřejnosti, ale zároveň nerušeně ve svém vlastním světě. Moduly u pohovky Ottawa se proto dají zcela jednoduše překonfigurovat a přizpůsobit tak různým potřebám – ať je to právě komunikace, nebo naopak potřeba vytvořit si v rámci sedačky svůj soukromý pracovní koutek.

„Výsledkem tak mohou být jednotlivé soukromé zóny, které jsou však v rámci pohovky celkově propojené a současně nebrání ve vzájemné komunikaci všech, kdo na pohovce sedí,“ upřesňuje Karim Rashid. Pohovka Ottawa získala aktuálně jedno z nejstarších ocenění na poli designu nazvané Good Design Award udílené institucemi Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design a Evropským centrem pro architekturu, přičemž porota na ní ocenila právě její čisté estetické zpracování, provokativnost a koncept funkčnosti orientovaný na komunikaci a interakci ve spojení s vysokou mírou komfortu. „Dobrý design by nikdy neměl být oddělen od funkce. Měl by ji dokonale doplňovat,“ uzavírá Karim Rashid. Více o kolekci nábytku a doplňků Ottawa na www.boconcept.cz a na www.karimrashid.com



Text: Otiz
Foto: 4press





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání