Pražská náměstí postupně zabydlují trhy, které vybízí nejen k nákupu pěkných dárků, ale také k malému oddechu a občerstvení. Oblíbené a často vyhledávané je svařené víno neboli „svařák“, které příjemně zahřeje na těle i na duši. Ne vždy však narazíte na nápoje, které jsou chutné a z kvalitního vína. Nevěšte hlavu, máme pro vás tip na opravdovou lahůdku.
V čem tkví kouzlo?
Vzduchem se nese jemná vábivá vůně, a necháte-li se jí unést, dovede vás až ke stánku Vinařství Kubík. Ať už zavítáte na Náměstí Republiky ve staré Celnici nebo k Tylovu náměstí na I. P. Pavlova, přivítá vás vždy usměvavá obsluha s dobrou náladou, která má pro své návštěvníky připravenou malou show. Svařené víno se tu podává se sušenou švestkou! Ano, slyšíte správně. A právě tato maličkost dodává už tak kvalitnímu vínu něco navíc.
Na Tylově náměstí najdete svařák z červeného vína, konkrétně z Modrého Portugalu, za příjemných 40 korun. Řidiče a malé děti příjemně potěší nabídka teplého jablečného moštu od Grešíka. Kdo zavítá do centra na Náměstí Republiky, připlatí si sice o 5 korun za nápoj více, může však navíc okoštovat nepříliš známý bílý svařák z Chardonnay a nebo teplý hruškový mošt bez alkoholu.
Tradiční receptura spojená s inovací
Svařené víno má dlouholetou tradici, jeho vznik a historie zasahuje až do antických dob. Římané byli proslulí popíjením vína na mnoho nejrůznějších způsobů, přidávali do něj různé druhy koření a jejich kombinace byla velice podobná dnešní receptuře. Co konkrétně ukrývá horký nápoj z Vinařství Kubík? Do zahřátého vína se přidává vždy celé koření, konkrétně jde o skořici, hřebíček, badyán, trošku cukru a čerstvou citronovou kůru, která je výhradně získávána z citronů v BIO kvalitě. Jako bonus dostane každý zákazník, pokud se nevysloví jinak, do čerstvě natočeného svařáku navíc ještě sušenou švestku. Mnozí se zprvu diví, co je to za podivnou inovaci. Když si však vychutnají svůj nápoj, a na dně objeví onu švestku, která mezitím natáhla chuť vína, často po konzumaci litují, že jich nemají ve svém nápoji více.
Věrnostní program a setkání s panem Svařowskim
Výborný svařák však není jediným lákadlem. Každý zákazník dostane takzvaný svářecí průkaz, do něhož získá jako odměnu razítko za každý objednaný nápoj. Pokud jich nasbírá deset, obdrží svařák zdarma, slevu na raclette či jiné sýrové pochoutky v sousedním stánku a navíc má možnost vyfotit se s panem Svařowskim, maskotem, kterého majitelé vlastnoručně vyrobili. Ve večerních hodinách, kdy se kolem stánku schází nejvíce hostů, tu bývá hodně veselo. Pokud chcete tuto milou atmosféru okusit také, neotálejte příliš dlouho, vánoční trhy budou v provozu pouze do 23. prosince. Stánek Vinařství Kubík nabízí také inspiraci, čím obdarovat své blízké – k prodeji jsou zde i lahvová vína, jako je Rulandské šedé 2014 pozdní sběr, Aurelius 2014 pozdní sběr, Tramín červený 2013 pozdní sběr a Rulandské modré 2013 výběr z hroznů.
Text: Kris
Foto: Vinařství Kubík
- Anglika se vrátila na prkna Divadla Broadway po 9 letech
- Držte si čelovky, v Praze a Brně odstartuje Noční běh pro Světlušku
- Hudební festival Hrady CZ startuje na Točníku jubilejní letní tour k 10. ročníku
- Hudebně-švestkový festival Vizovické Trnkobraní bude již tento pátek a sobotu
- Na festival Okoř byla cesta jako žádná ze sta