TIPY NA DÁRKY: Dobré víno tvoří dobrou náladu

kulturní servis pulsPřemýšlíte, čím byste obdarovali někoho, na kom vám hodně záleží? Přáli byste si něco vkusného, luxusního a hřejivého na duši? Dnešní tip na vánoční dárky je pro opravdové gurmány! Seznámíme vás s moravským rodinným vinařstvím Kubík z Velkých Bílovic, které vyrábí pouze kvalitní vína zrající dílem v nerezových tancích a dílem v kvalitních dubových sudech. Bílé, růžové i červené, na výběr je od každé varianty.


„Dobré víno tvoří dobrou náladu. Dobrá nálada přináší dobré myšlenky. Dobré myšlenky dávají vznik dobrým skutkům a dobré skutky dělají člověka člověkem.“ S takovým mottem vyrábí rodinné vinařství poctivá moravská jakostní a přívlastková vína. Zkombinováním moderních technologií a tradičních osvědčených postupů tak vznikají nápoje lahodné chuti, které zanechají příjemnou dochuť v ústech a dodají daným chvílím na jedinečnosti.

Vinařství Kubík bylo založeno již v roce 1991 a v současné době produkuje více než 150 tisíc lahví ročně. Vína jsou zpracovávaná z hroznů vlastních, či výhradně pro Kubíkovo vinařství pěstovaných, vždy však z Velkých Bílovic. Majitelem tohoto rodinného podniku je Michael Kubík, který jej převzal po svém otci a s velkou pečlivostí se snaží nejen o zachování dobrého jména, ale také o získávání nových spokojených konzumentů.

kulturní servis puls

 

A co nám prozradil o výrobě vína z vinařství Kubík?

„V našem vinařství využíváme moderní technologie, nejen protože nám ulehčují práci, ale také mají určitě dobrý vliv na výslednou kvalitu vín. To ovšem neznamená, že tradiční postupy a materiály nevyužíváme, bez těch to samozřejmě nejde,“ nastínil pan Kubík a upřesnil postupy u jednotlivých druhů vín.

„U bílých používáme, až na výjimky, selektivní kvasinky a vína školíme v nerezu a některá i v dubových sudech. Červená děláme ve většině případů bez přidání selektivních kvasinek, s minimálním sířením, bez čiření a zrají jak ve dřevě, tak i v nerezu. Někdy se pak takto rozdílně školená vína i kupážují.“

Majitel vinařství závěrem pověděl ještě jednu zajímavost: „Co se výroby týká, používáme jen minimum přípravků, hlavně selektivní kvasinky na bílá vína, ostatní je spíš práce s hrozny a hra s teplotami jak hroznů, tak potom při kvašení moštů. Je blbost sypat do vína hromady nesmyslů.“

Snahou vinařství Kubík je zachování exkluzivity produkovaných vín, proto jsou dodávány pouze do gastronomických zařízení a vinoték. Milovníci dobrého vína si mohou lahve objednat přímo přes internetové stránky www.vinarstvikubik.cz.

TIP: Kulturní servis Puls doporučuje svým čtenářům polosuché bílé víno Rulandské šedé 2012 – pozdní sběr.

 





Text: Kristýna Šmejkalová
Foto: Vinařství Kubík





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání